Fall inte i det banala träsket

112590-435

- Fall inte i det banala träsket, sa
Svetlana igår när vi träffades på Flygarns Haga.
Jag har faktiskt tänkt på det där själv. Att inte åka till Vitryssland och tro att alla problem har med Tjernobyl att göra. Att alla sjukdomar och missbildningar beror på strålning.

Vitryssland är ett land där de sociala problemen ökar och efter Sovetunionens fall har det blivit sämre. Tjernobyl-olyckan inträffade precis då Sovjet började kollapsa och Vitryssland lämnades åt sitt öde då unionen helt försvann.

Det är därför viktigt att jag som journalist kan se skillnad på vad som beror på Tjernobyl och vad som är en följd av andra samhällsproblem. Det kan vara svårt att kolla källor när man lyssnar till människors livsöden men exempelvis troliga medicinska följder kan man lätt kolla upp.

Vi har nämnligen redan stött på folk som vill dra nytta av katastrofen. En historia berättades om en sjuttonårig tjej som aldrig lämnat sitt hem på översta våningen i et hyreshus. Hon föddes utan armar och ben och med en rad andra missbildningar. Givetvis går tankarna till hur fostret skadats av den hemska strålningen och de radioaktiva moln som svepte in över Vitryssland (och även Gävle-trakten förresten). Men efter lite research visar det sig att strålningen troligtvis inte orsakar sådana missbildningar.

Det gäller att hålla huvudet kallt och de kritiska spröten ute.  Det där med att inte falla i det banala träsket gäller förresten inte bara i Vitrysslnad utan i hela livet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback