Strindberg skrattar och vänder sig i sin grav

Idag släpps kulturjournalisten Maja Lundgrens bok Myggor och tigrar som ska hetta till kulturdebatten i Sverige under hösten. I boken beskriver Lundgren en machokultur som uppstått i Kultursverige då männen upptäckt att kvinnorna fått för mycket plats och vill ta tillbaka sina revir.

Någon avfärdar boken som skvaller, vilket låter som en omogen kommentar från någon som känner sig träffad. Jag tycker det är skitkul att nån berättar hur det är.

Den senaste fejden om Camilla Läckberg  prickar in det där exakt. Leif GW Persson och Ernst Brunner uttryckte sin avsky mot  Läckbergs deckargenre. Ett klassiskt beteende från någon som känner sig hotad och avundsjuk. De är män som upptäckt att männens styre över världen inte är självklart och sparkar bakut. Jan Guillou sa det bra: Jag tror att de är avundsjuka på unga framgångsrika författare.

Ibland känns kulturdebatten i Sverige lite löjlig och krystad. Det måste pågå ett krig någonstans och Brunner är helst inblandad. Strindberg skrattar och vänder sig i sin grav.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback