The Trouble with Trillions

Jag fick nyligen veta att våra släktingar i USA är republikaner och typ tycker om Bush. Tänk så annorlunda man kan vara. Vilka olika bilder vi har av amerikansk politik. 

På tisdag är det dags för Super Tuesday då 24 stater håller primärval. Det ska bli spännande. Det känns som om årets presidentval är extra avgörande för världens framtid. Då tänker jag främst på klimatet. Och en del på Irak och den skiten. Och en del på att det kan bli en kvinna eller en mörkhyad som tar över efter Bush. Ve och fasa.

Allt ovanstående har jag skrivit för att åter en gång kunna citera Homer i bloggen utan att det känns taget ur luften:

Quiet honey, you don't know how big this government is. It goes all the way to the President.
- Homer Jay Simpson

pour some sugar on me

112590-2085

Ellos.

Fototapet

112590-2082   112590-2083Jag önskar att jag på något sätt kunde sätta upp min garderob som ett konstverk ovanför soffan. Där finns så många fina mönster och färger. Men det går la inte.

Zloty

Igår köpte min man en brödlimpa på Statoil. 36 kronor. 36 kronor för några skivor mjöl och luft. Jämför det med priserna i den polska lilla restaurangen från SVT-dokumentären Mjölkbaren som gick igår. Där fick man en middag för några zloty.

Dokumentären var himla mysig för övrigt. Jag blir så sugen på östmat när jag ser goda piroger och borstjt.

Frågan är om man vill bo här eller i Polen.

Roligaste stycket i Änglar och demoner

image2080
image2081

och så kom solen


112590-2078


var hundan är
kloklipparen
hunden vill klippa sin klor


Aftonstjärnan
I afton: fest med laget. Då får man piffa till sig lite extra för att visa att man kan vara någon annan än den skabbiga, svettiga och överladdade innebandyspelaren. Mitt plommonläppstift smakar melon - undrar hur de tänkte där? Det matchade den blå kavajen bra i alla fall.

Två rekommendationer

Jag har precis läst ut Dan Andersson Chi-mo-ka-ma. En kort bok med berättelser från Andersson resa till Amerika som fjortonåring.

Dan Anderssons frejdigt vansinniga kortroman Chi-mo-ka-ma, en berättelse om extrema personer i svensktrakterna i Amerika - misslyckade nybyggare, lögnaktiga jägare, försupna indianer.
(Från baksidan.)

Den var kul, med ett rakt-på-språk som är skönt att läsa.

***

Vad bra det är när SVT visar långfilmer. Då vet man att det är kvalitet och inga reklamavbrott. Igår hade jag nöjet att glosa på Gus Van Sants skolskjutningsskildring
Elephant. En mycket bra film som rekommenderas starkt. Jag älskar de långa kameraåkningarna och långa scenerna.


Vid vinden

112590-2064

112590-2066


112590-2065

Det är svårt att fånga vinden, den har varit för stark idag.

Gulag v.2008

image2063

Fem år av mitt liv
Murat Kurnaz

Jag såg intervjun i
Efter tio i förmiddags med författaren till den här boken. Fy fan. Jag vet inte om jag vill läsa. Men det måste man. Fångarna på Guantanamo behandlas värre än djur. Gulag i vår tid.

Aqui no hay canto en vano.

let's fill a bath tub full of sweat

112590-2062Jag
älskar, som bekant Will Ferrell.

Detta kommer vara något för mig. Kul.

I <3 haikuDet är sju grader ute just nu. Lite blåsigt. Någon grad till och vi har samma värme som vi hade i somras... Det senaste året har årstiderna känts lite flata. Ingen skillnad liksom.
Sommarens luft
övervintrar
i en badboll


Kjell Landås


I ♥ HAIKU

Ooi

image2058
Liten tröja/kort klänning på HM, 0 kronor, presentkort.Inom mig
fullt av eldflugor
ibland bara eldenOoi Tsuneyuki

På mina höga hästar

112590-2054Jag
köpte mig en en hög hatt igår.

Fråga: Jaha, och när hade jag tänkt att använda den då?

Svar: Oklart.

En madeleinekaka

112590-2053
Okej, jag
fann ytterligare två saker i Laredoutes vårkatalog. Två halsband. Detta i multicolores är härligt och uppiggande. Det gröna minner mig om mammas gröna slagbord som är i ungefär samma färg. Hon hade det när hon flyttade hemifrån (det är från sen järnålder med andra ord) och nu står det i mitt källarförråd. Jag minns att vi använde det som improviserat pinpongbord i källaren under ungdomsåren. Man tager vad man haver och det gick lika bra det. Vilka konstiga associationer man kan få i huvudet ibland. (Klicka för att hajja rubriken om du inte redan gjort det.)

Jehovas muf

Jag håller på att jobba med en artikel om ungdomspolitik och slås av hur rekryteringen till politiska ungdomsförbund påminner om hur man får människor att gå med i religiösa sekter och andra organisationer med tveksamma avsikter. Ibland spelar det liksom ingen roll vad det är organisationen gör eller står för eller tror på, bara man får vara med i gemenskapen.
 
Obs! Jag likställer inte alls politiska ungdomsförbund med sekter. Men alla vet hur politiker kan snacka runt och upp sin sak så att många köper budskapet. Jag tycker visserligen att det är bra att man redan som ung skapar sig ett politiskt engagemang och lär som om samhället. Det skapar bara förutsättningar för att man som vuxen ska göra sin demokratiska plikt och rösta rätt. Men ibland är det lite första bästa när unga går med i ungdomsförbund. Jag kan bara gå till mig själv som sjuttonåring som plötsligt var medlem i SSU efter att en cool kille värvat mig och mina kompisar inne på Din Sko i Nordstan. Jag skrattade gott åt skämten med borgarna i förbundstidningen och tyckte liksom att de var dumma i huvudet. Ganska snart insåg jag dock hur jag inte tagit in information från båda sidor utan höll på att hjärntvättas lite grand.

Så vad vill jag komma fram till egentligen? Akta er för ungdomsförbund - de hjärntvättar dig? Nä, jag vill nog bara reflektera över alltings fram- och baksidor.  

igloo


112590-2051
112590-2050

De orangea skorna från Halens är lite för stora. 4 motsvarar tydligen 37. Så vet jag det. Dessa skor kommer bli hemskt fina till tajta vita jeans eller varför inte vårens
snyggaste ljusblå jeans. De skönt gräddgula shortsen är också från Halens. De kom i samma paket idag.Anorak och parkas är lånord från inuiterna. Det visste inte jag.

Amor is on the go

Det här känns positivt. 70 procent av svenskarna är för homoäktenskap. Bland svenska kvinnor är tre fjärdedelar för. Även om underlaget är litet är det sånt jag vill höra. Mindre hat mer kärlek och förståelse åt alla, för alla och gentemot andra.

любовь
 

Bubblande

image2047

Jag var intte på Facebook idag för första gången i år. Facebook-tjusningen dog ganska snabbt för mig och inte mö hade hänt när jag var inne idag heller. Alla foton är roliga att se, men sedan är det bara massa skit, Super Wall hit och Super Wall dit. Sluta tjata- jag vet att jag är bäst. (Höhö, fattaru? Jag heter Wall i efternamn...) Hur som, jag snodde ovanvarande bild från my homie Emma. Från Kusmarks goa utomhusbubbelkopp. Sweet.

Not Late


Igår var det en man, som stod bakom mig i ICA-kön, som hade den melodi som jag har som alarmsignal som ringsignal på mobilen. Det började spela bakom mig och jag kastades tillbaka till det fruktansvärda ögonblick  i arla otta då mobilen börjar spela och jag hänsynslöst rycks upp ur den ljuva sömnen för att först inte fatta någonting och sedan inse att jag måste lämna drömvärlden.

Hur kan han ha väckningsmelodin som ringsignal, tänkte jag kort. Idiot.

Sedan tittade jag på MachoMang My Man och såg att också han påmindes om de hemska morgontimmarna. Och så skrattade vi och förbannade livet.

Har du kvar de röda pumpsen

112590-2043

Det är så fint med röda skor.

Ljust blå

112590-2042


Jag fann en sak att beställa ur Laredoutes vårkatalog. Och det var tur för det bidde en ganska dyr sak. Den kvicktänkte har redan listat ut att det är jeansen här ovan. Kan bli riktigt fina med något vitt upptill och en fin sko närmast marken.

Ruben, Simon, Levi, Juda, Dan, Naftali, Gad, Asher, Isaskar, Sebulon, Josef och Benjamin.

Nu har jag pluggat in Jakobs söner. Och delstaterna i USA. Och studerat de lustiga namnen på Jesu lärljungar.

Jaså, här sitter jag,
alldeles uttråkad på jorden.
Och de vackra orden.
Hårt, drar verkligheten fram.

Sonnys filosofi

112590-2041


Tänk om man kunde leva sitt liv som Sonny. Bara sova och äta. Äta, ofta och mycket och så gå och lägga sig sedan. Inga krav på varken utseende eller karriär. Sonnys bror Elvis är dock något av en karriärkatt. Han är ute och jobbar flera dagar i rad, kommer hem och äter, sover ett dygn under soffan och rusar sedan ut och vidare på nya uppdrag. Verkar himla jobbigt.


Resa, Amanda, jag skall

Jag älskar många poeter och Stagnelius är sannerligen en härjad man som tar plats i mitt lyrikhjärta. Följande rader har nog mången elev tragglat sig igenom på svenskalektionerna och när jag gjorde det föll jag pladask. Dels för romantiken, mystiken, smaärtan och allt det där. Men också för att raderna porlar fram som en kristallklar och iskall bäck. Den är mästerligt komponerad:i blomman, i solen
amanda jag ser
kring jorden, kring polen
hon strålar, hon ler
i rosornas anda
i vårvindens pust
i druvornas must
jag känner amandaHan har så många bra inledningar på sina dikter också. Det kryllar av one-liners. Där finnes icke en mer genialisk titel/inledning än Se blomman! På smaragdegrunden...


Mitt deltidsknog som vaktmästare ger, som synes, utrymme till en hel del annat än enbart vakmästrandet. Korsordslösning, lyrikläsning och en del nätsurfning.
Mjukt vingen av en storm oss bär likt den i våra hjärtan är

Likt tvenne änglar burna i
en het delirium-fantasi,
det fjärran blå vi hinna skall
tvärs genom dagningens kristall.
Ur Baudelaires Les vin de amants i
översättning av mr Dan Andersson.

Jag gillar Dan Anderssons tolkningar av Baudelaire, de ringlar sig fint fram och är lättare än andras.

äro sannaI Enligt Maria Magdalena dricker de varm mjöl med honung hela tiden. Det låter så gott. Men tyvärr är jag inte så förtjust i mjölk när jag väl dricker det så det blir nog inte att jag testar.


Initiativ

Detta tycker jag var käckt. Hoppas det funkar.

men ödet räknar klockans slag med decimaler

112590-2034

Den här lilla skon har jag fastnat för.
Halens. Så grann färg.


blommorna sover i fönstret och lampan stirrar ljus
och fönstret stirrar tanklöst ut i mörkret utanförur Blommorna sover i fönstret av Gunnar Ekelöf. Så där känns det.

all eld är äkta eld, fast den ej lyser som druvor rödMilrök I


Längst, djupast i ändlösa skogar, bakom urberg, stupande grå,
bortom svindlande, ändlösa hedar, där dagarna dödstysta gå,
där jäser i smältvit hetta ett bål under stybbade bryn
och silar ur hundra små gluggar sin gråa rök mot skyn.


Där kring går en nattsvart mänska med ögon som vitt porslin
och svettas i kamp mot hungern och med bröstet mot vinterns lavin.

All eld som brinner är eld, fast den göms som vore den död,
all eld är äkta eld, fast den ej lyser som druvor röd.


Den glöder ändå därnere, den bränner sig längre ner,
och gräver sig ut och flammar i natten, när ingen ser.

Så glöder, så brinner en mänska av hat, av hopp och tro,
så går från djupet små rökmoln och somna i skogarnas ro.


Så stiga den gömdes visor ur jord och bränder fram,
och smyga sig drömmande ut över urbergens trasiga kam.

Det hela är röken bara av en ande som trotsar och ber
det är grått, det är släckt, det försvinner, det är milrök ingenting mer.
Jag lyssnade på Sofia Karlssons version av denna sköna Dan Andersson-dikt om och om igen under bussresan till Öland i helgen (som slutade i katastrof, red. anm.). I love it. Efter cirkus sju lyssningar börjar min fina lagkamrat Frida äta vitlökskorv i sätet framför mig. Det luktade nästan precis som rök från en mila. Spoooky.


Maria från Magdala


112590-2032112590-2031Jag blev himla glad när jag fann Marianne Fredrikssons
Enligt Maria Magdalena på ljudbok hemma hos min ömma moder. Det blir perfekt under den långa bussresan till Öland imorgon. Jag är extra förtjust i böcker som ger utrymme åt bifigurer från historien, eller andra böcker. Jag har exempelvis rekommenderat Barabbas till alla jag känner. Äntligen ska jag läsa Enligt Maria Magdalena som borde passa mig utmärkt eftersom jag är övertygad om att hon inte var en prostituerad utan en av Jesu lärjungar.

so shut , shut your mouth, cause I'm not listening anyhow

112590-2030
3 bästa låtar just nu:

1. Why'd you come in here looking lika that - Jill Johnsson och Nina Persson
2.
Crash - The Primitives
3. Radio Nowhere - mr Bruce Springsteen


3 böcker jag läser samtidigt:

1. Kollektivt självmord - Arto Paasillinna
2. Mina drömmas stad - Per Anders Fogelström
3. Världens ljus - Halldor Laxness


3 senaste filmer:

1. Jönssonligan på Mallorca - Haha
2. Välkommen till Sarajevo - Usch och fy och vemod. Granskar journalisterna.
3. Dagbok från en motorcykel - En ung Che.


3 saker att se fram emot:

Nöje: Monika Fagerholms Glitterscenen har jag väntat på länge nu. Jag blir skogstokig.
Familj: Börllopsresa till Mexico.
Världen: Presidentvalet i USA. Hur ska det går för världen? Heja demokraterna.

Amerika

Nu är min mor i USA, igen. Hon åker dit typ hela tiden. Denna gång gick planet till Phoenix (med omväg via Washington och LA), och sedan åker hon vidare till Memphis Tennessee för att bo på Heartbreake Hotel och äntligen få besöka Graceland. Som om detta inte är nog ska hon till städernas stad New York också.

Otroligt klimatförnedrande skulle jag vilja tillägga. Men för att kompensera de sju åtta flygstarter hon gör under resan har hon i alla fall lågenergilampor här i huset.

På tal om Amerika-resor så fick vi den här lilla gräsligt färgranna sjal av släktingarna när vi var i USA för första gången för över femton år sedan. Idag var första gången jag använde den. Skjortan kostade en femtilapp på Emmaus.


Erland-dagen

  

112590-2026

Vänta, jag ska bara slå ihjäl de här intressetrollen som springer över tangentbordet


Paktetet med vårsaker från Ellos hämtades ut idag. Fina saker var det, som gjorde att jag längtade efter varmare väder. Koftan och klänningen har många tjusiga detaljer och the Jesus sandals är sköna. Byxan är riktigt snygg att vika upp precis som stylisten gjort på bilden i katalogen.

Eftermiddagens film: Jönssonligan på Mallorca

Dynamitharry is the shit.

Big ideas and a little behind


112590-2020112590-2019

Trevlig, liten, vinröd kjol från Emmaus. 50 riksdaler.


Dagens låt: Why'd You Come In Here Lookin' Like That - Dolly Parton

Prickiga kvadrater

112590-1962
112590-1961

Denna fina lilla dress köpte jag på Emmaus för ett tag sedan. Så fint prickig med fyrkantiga prickar.

Finsk självmordscharter

112590-2015


Sju härliga pocketar hade slinkit ner genom brevinkastet när jag kom hem igår.

Sven Delblanc, Charles
Bukowski, Knut Hamsun, Erlend Loe, Emile Zola, Gustave Flaubert och Arto Paasilinna. Bara män med andra ord. Svårt att välja vilken jag ska börja med men det blev Kollektivt självmord.

Sticky

112590-2016

Min favvokofta är sticksig men himla fin.

Vad håller vi på med?

Idag hanterade jag en liten reparationssats som var Made in Germany, inköpspris 37 kronor och 21 öre. Kunden som ville returnera reparationssatsen finns i Köln, Tyskland. Detta ger alltså att reparationssatsen tillverkades i Tyskland, skickades hit till lagret i Göteborg, köptes av en kund i Tyskland, transporterades dit och sedan tillbaka till Göteborg när kunden inte ville ha den längre. Här kommer det bästa, det så kallade klimaxet i historien, vändningen, höjdpunkten: kunden hade skrivit på kartongen med spritpenna - och det får man inte. Så jag gjorde en så kallad retur av retur. Det vill säga, jag skickade tillbaka reparationssatsen till Köln.

Fyra gånger fram och tillbaka, helt i onödan. Inköpspris 37 kronor. 21 öre.

Jacuzzi

112590-2012

Igår badade jag bubbelbad under kvällshimlen på en veranda i Älvängen med mina bästisar. Det var himla trevligt.

På nyårsdagen 2008170 år tidigare:

På nyårsdagen 1838

Ensam i bräcklig farkost vågar
seglaren sig på det vida hav;
stjärnvalvet över honom lågar,
nedanför brusar hemskt hans grav.
Framåt! - så är hans ödes bud;
och i djupet bor, som uti himlen, Gud.Erik Gustaf Geijer