Bröllop på Björkö - kökspersonalen

  

Bokstäver och ord

Som så många andra läste jag Trägudars land av Jan Fridegård i grundskolan (ingick den i läroplanen mån tro?). Sedan dess har jag länge varit övertygad om att boken heter TRÄLgudars land. Den handlar om trälar liksom. Och trälarna hade ju ofta andra gudar när deras ägare började kristnas. En logisk titel som jag dock börjat betvivla de senare åren.  Igår när jag köpte boken på Myrorna var jag tvungen att titta en extra gång; vad heter den egentligen?

Nu läser jag den igen och väntar med spänning på om jag ska tycka att den är lika bra som jag tyckte då.

kaffestunder i skuggan av ett äppelträd

 
 




Idag kom konstboken Solsken och regn av Lars Lerin och jag fick tårar i ögonen när jag började bläddra. Det här är verkligen jag, mitt ursprung i bondebygd. Det är farmor och moster Ida på Knapegården i Hålta. Det är mormor och morfar på Fridhem i Skepplanda. Det är slitna ryggar och värkande ben. Kor och röda lador. Det är en helt underbar bok.

Klockmannen

- Så lunka vi så småningom från Bacchi buller och tumult, nynnar jag i bilen på väg till Ikea.
- Vem har gjort den? frågar Magnus.
- Bellman.

Tystnad.

- Men vem har översatt den?
- Översatt? Vadå, från svenska till svenska?
- Var Bellman svensk?
- VISSTE DU INTE ATT BELLMAN VAR SVENSK?
- Jooo...



Visst är det kul att göra narr av sin man. Tusentals år av kvinnorförtryck gör det möjligt.

det luftkonditionerade ljudet av fart

 




Vi har haft svårt att hitta ett snyggt soffbord till vårt nya vardagsrum och därför blev det till slut två trökiga Lack från Ikea i väntan på det perfekta bordet. Men även ett av de vanligaste borden från Ikea kan bli fina om man länsar Emmaus på keramik och ägnar en eftermiddag åt att fundera ut exakt hur alla fina vaser och kärl ska stå.

Konstmuseum light



Vi är snart klara med en uppfräshning av vardagsrummet och jag är så glad över att ha fått upp många av min favoritbilder och -konstverk i fina ramar på fina platser i rummet. Carl Larssons Pontus på golvet en av favoriterna som äntligen fått plats hos oss. Visst är den fin?

Betraktelser

Jag har jobbat på ett kontor som ligger mitt inne i stan i några veckor och har haft jättehärliga luncher på Kungstorget. Idag satt jag utanför 14 kvadrat och åt goda kycklingspett med en jordnötsås som var full av mumsiga jordnötsbitar. Jag betraktade ruljansen i grönsaksstånden på torget, blev otroligt sugen på hallon och såg den största fiskmås jag någonsin sett.

Om man tar lunch lite tidigare än den värsta ruschen kring tolv så är det lugnt och skönt på 14 kvadrat och idag tog personalen en kort rast samtidigt som jag åt. Den lille asisaten som jämt slavar svettigt vid pannorna kom ut med två tjocka brödskivor med ost på. Han måste vara hur trött som helst på thaimat.  

Sedan tog jag en promenad i Kungsparken och lade märke till hur det slitits upp stigar in i flera av buskagen. Nog har jag också slitit upp dessa stigar då jag vid flera tillfällen kissat i buskarna under rusiga utekvällar.

Nu ska jag ta ytteligare lite paus och sätta mig på taket där man har utsikt över centrala Göteborg, spana mot Ullevi och tänka på Bruce.

Stilleben

 
 


Jag har en ny bokhylla. Det är underbart att äntligen ha en ordentlig bokhylla. Den är givetvis full av vackra böcker. Men där finns också plats för stilleben. I övre, högra hörnet finns den här kvartetten av fina saker. En sak är inte second hand, kan du gissa vilken?

Hon tappade alla sina liljor på marken

Jag lyssnar gärna på ljudböcker när jag jobbar, syr, målar, inte har något att göra. Tyvärr har jag ont om dem och har hört Da Vinci-koden fyra gånger, Änglar och demoner tre gånger och just nu kör jag Riket vid vägens slut för andra gången. Jag har precis passerat det stycke där Arn och Cecilia återser varandra efter 20 långa år. Håret på armarna står upp än. Vad bra det är när litteratur förmedlar känslor. Puss på dig Jan Guillou.

Mitt mest känslosamma litteraturögonblick är när Kristina dör i Utvandrarna-eposet. Fy fan.

(Inte när hon dör men ändå):

Kristina: Di bakar präktigt vettebrö i Amerika

Karl Oskar: Här äter di vettebrö i söcknan också!

Kristina: Här vimlar mä folk överallt! Kan vettebröen verkligen räcka till alla?


En månad till årets bokssläpp, skynda, skynda, skynda, dumma juli

Okej.

Jag har tidigare i denna blogg
uttryckt min oerhörda smärta som väntan på Monika Fagerholms Glitterscenen innebär för mig. KAN DU SKRIVA KLART BOKFAN! Har förskräckt varit inställd på oktober. Skogstokig har varit ett sätt att beskriva mina känslor inför denna väntan.

Men.

Så surfade jag in på Adlibris och ser att utgivningsdatum är 200808. Om jag inte minns helt fel är 08 lika med augusti. Vilket är lika med nästa månad (det är juli nu, folks). Lätta glädjeskutt i mitt hjärta.

Jippi! Monkan har hittat slutet och jag har aldrig önskat att en skön sommarmånad ska försvinna så här snabbt.

I <3 HAIKU

Gräset och blommorna - här landar vi.
Gräset har en grön chef.
Jag anmäler mig.

Tranströmer



Jag måste trycka upp en I ♥ Haiku -tischa. I would wear it every day.

Det är med idéer som med små barn. Man tycker bäst om sina egna.

Min sommar går i proletärromanens tecken. jag älskar proletärromaner - de är min grej skulle man kunna säga. Just nu läser jag om Mor gifter sig och Kyrkbröllop väntar ivrigt vid läsfåtöljen. Därefter ska jag för första gången ge mig i kast med Elsie Johansson. Jag vet inte varför jag inte läst något utav henne förut, kanske har jag varit för hjärntvättad av att proletärförfattare som oftast är män. Men nu ska Mosippan och Glasfåglarna avverkas.


För övrigt är det kul att Göran Greider varit med och skrivit en bok om mode. Otroligt oväntat och måste läsas.


Rubriken är ett Moa Martinsson-citat.


Das siebente Siegel



Jag håller på att pyssla ihop en samling av mina favoritbilder i miniatyr att ha på vägen vid min nya läshörna. Hittade ett gäng riktigt härliga planscher med Det sjunde inseglet. Vet inte hur jag ska kunna välja bland dem. Men det blir nog den tyska. Kanske.