Röda Riga

112590-633
Här är min absoluta favoritbild från Skitryssland-resan. Det är trappan i det hostel jag bodde på i Riga. Den var röd för att uttrycka mig varsamt. Bilden har ett coolt djup som aldrig bottnar. Dessutom togs denna bild 7 november vilket ju är den rödaste dagar av alla nämligen dagen för ryska revolutionen 1917. Mycket symbolik blir det.

Bilder från Vilnius

112590-628

Här sitter jag på en vegetarisk restaurang i Vilnuis. Fint varmt ljus i den här bilden tycker jag.

Bilder från Vitryssland

112590-629

Nu har jag äntligen fått bilderna från Vitryssland. Här bjuder jag på en glad bild från Minsk. Jag har på mig svenskcentrets stjärngossestrut.


Jul hos Kristianssons

Ett exel-ark med årets julplanering har under dagen mailats runt hos Kristianssons. Det är min syster som bett om önskemål inför julafton som i år ska firas hos henne i Majorna. Där fick man fylla i första, andra och tredjehandsval när det gäller mat. Önskemål om klappar och vilka gäster man tar med sig, deras ras, namn och önskemål. Jag ska ha med mig Roy,  syster sin nya inneboendekatt och mamma sin polare Brith, som är en blond homo sapiens.

Här är matönskemålen:

                     
Mamma:        Ägghalvor       Brieost        Julmust
Anna:              Mojito               Brieost       Kex
Åsa:                Brieost             Mojito          Ägghalvor
Roy:                 leverpastej
Kissekatten:   tonfisk


Bland julklappsönskemålen kan nämnas ett rep att fira sig ned med vid brand (syrran), gullig gosehäst att jucka mot (katten) och modern kaffekvarn, för att kunna mala hela kaffebönor och därmed kunna brygga ett riktigt gott kaffe (mor).

You tried you best and failed miserably. The lesson is never to try.

112590-617Nästa år kommer en långfilm med Simpsons. Frågan är om det är lika kul och fyndigt i utsträckt format. De
trailers som finns är roliga i alla fall. Filmen har preimär i USA dagen innan vi ska gifta oss, för övrigt.

Filip och Fredrik och Fredrik

112590-612

Fredrik Reinfeldt klarade sig bra hos
Filip och Fredrik igårdagens Ett herrans liv. Det märks att Reinfeldt är fint mediaslipas men han känns ändå ganska naturlig. Hans mediatränare har dessutom tränat in honom i den nya populärmidekulturen som är fokuserad på ungdomar med mycket skämt och en avslappnad attityd. Säga vad man vill om den där populätkulturen och ungdomsfixeringen, men Reinfeldt klarar det bra. Alliansen har verkligen lyckats med sin plan.

Jag är inte moderat men jag måste tycka om Fredrik och Filippa.


Bild Kanal 5.

Efter regn kommer b-lagsmatch

En riktigt tung och sur förlust åkte vi på idag. Usch. Och nu ska vi snart iväg och spela b-lagsmatch. En peefekt söndagskväll. Jag har dessutom enormt ont i ena knät efter ett fall på matchen. Mina knän har krånglat i flera år men det är ingen som kan hitta något fel. Ont gör det i alla fall.

Roligast i världen

112590-599

Den här bilden på Ellen DeGeners och Will Ferell hittade jag hos  
Absolut Cornelia. Jag älskar de här underbara komikerna. Hos Cornelia fick jag även veta att Will Ferells nyfödde son heter Magnus.

Will har en svensk fru. Jag har en fästman som heter Magnus.

Tack herr Ferell att du ville hedra mig så!

Jag ska givetvis kalla min förstfödde son Will.

Sveriges okända syster

Så då är man igång med reportageskrivandet. Det har gått förvånansvärt lätt att skriva ihop en A4-sida om Svenskcentret i Minsk.

Examensarbetet går under arbetsnamnet Sverige kontaminerar vitrysk mark. För mig som kan lite om fackuttrycken kring Tjernobyl-katastrofen är det lite småroligt.

Världens mest besvikna hund

112590-565

Varför är det alltid så när jag ska gå morgonpromenad att jag springer runt och gör en massa andra saker innan jag till slut kommer iväg? Plötsligt ska jag börja plocka i vardagsrummet, röja i garderoben och, till och med, diska. Roy, stackarn, trippar efter mig och tittar med sina stora öron och blir hemskt besviken när jag sätter mig vid datorn istället för att hämta kopplet.

Nu, nu ska vi gå Roy.

Världens goaste hund

112590-563

Roy har varit jättegosig hela morgonen. Han är sannerligen den bästa hunden. Nu ska vi gå morgonpromenad, det var längesedan. Efter det, då ska jag börja med examensarbetet.

Måttligt road

112590-539

Jag och Roy har dansat en stund till Blame it on the boogie och Billie Jean. Nåväl, Roy var med i 20 sekunder. Sedan sjönk han ner på golvet och tittade på mig med återhållen avsmak. 

Typ: "Gå och sätt dig din jävla tönt".

Men jag hade kul. Fan vad bra Billie Jean är. Helt klart på bröllopsdanslistan.


Tre nya

112590-533

Fick hem tre skivor som jag beställt från cdon. En samling med massa godbitar av Michael Jackson och två
Håkan Hellström-drömmar: Ett kolikbarns bekännelser och Nåt gammalt, nåt nytt, nåt lånat, nått blått.

Synd att folk med konstnärlig talang ofta gör tvivelaktiga beslut i övriga livet. Typ alla poeter som tagit livet av sig, Carola som sjunger likt en näktergal men som har svårt att undvika att göra konstiga uttalanden eller herr Jackson, där kommentarer kring hans liv är överflödiga. Men han gjorde grym pop.

Jag är la bra slut i huvudet ibland

Jag skulle skicka in två jobbansökningar till City. En som sportreporter och en som nyhetsreporter. Hur lätt som helst att skriva ihop några rader och bifoga CV:n.

Båda gångerna glömmer jag att bifoga CV:n. Fan vad pinsamt. Så nu har de fyra ansökningar från mig. Kanske de lägger mig på minnet i alla fall...

Fasen också

112590-527

Det blev bara en poäng mot Södra Dal. Illa, illa.

Magnus och jag har tröstat oss med indisk hämtmat och ska ge Roy ett bad nu. Han gillar att rulla sig i gräset och blir således aningen jordig då och då. Han ska vara guldig, inte grå.


Seriefinal

Imorgon är det seriefinal mot Södra Dal. 13.00 Valhalla. Om vi vinner kan vi dra ifrån i tabellen. Vi är bättre än alla lag i serien så det ska nog gå vägen. Problemet kan vara att omsätta alla kunskaper när det väl är match.

Jag ska matchinviga den nya overallen. Den är snygg. Dessutom har jag en systemkamera hemma just nu så jag tänkte på att ta lite fina/svettiga bilder.

112590-513

Håkan!

112590-512

Jag har varit inne i en Håkan Hellström-period.
Klubbland är så underbar. Gissa om jag blev rörd när jag såg att Ebba tipsade om Moneybrother som sjunger Brännö serenad. Vackert. Klippet är från SVT såklart. Kvalitetsteve.

Belarus topp tre

Jag kan komma på tre bra saker med Vitryssland:

1.
Borsch, borshch, borscht
2. Jag började läsa Kertsin Ekmans Vargskinnet-trilogi
3. Man måste ha visum för att komma dit. Förhoppningsvis orkar inte många krångla med detta och väljer att åka till andra länder där det inte behövs, typ Baltikum.

I Baltikum och alla andra länder i världen, exempelvis Sverige, kan man både äta borsch och läsa Ekman.

Slutsatser drages av läsaren själv.

Man får cancer utav att leva

112590-501

Nu lägger jag in en bild som en
paparazzi tagit trots att jag inte gillar det men jag måste. Fy Britney Spears. I sin sons närvaro dessutom!

Om någon orkat läsa det jag skrivit från Minsk så har man förstått at jag starkt ogillade folks cigartettbolmande i ur och skur.

Det där med att man sakta begår självmord av att röka, det vet alla och det argumentet orkar man liksom inte dra upp en gång till. Man får cancer utav att finnas till som jag brukar påstå.

Men hur kan de som röker frivilligt orsaka att de luktar unken skit? Vill man inte lukta gott? Andedräkten stinker fränt och kläderna bli ofräscha. Det är bortom mitt förstånd.

En annan sak som är skön med att vara hemma i Sverige är att jag inte behöver vädra mina kläder efter ett restaurangbesök. I Vitryssland måste man vädra efter att ha stigit utanför hotellrummet.

zu Hause

Så var man hemma igen då. Efter en hemsk resa. Många timmars väntan i Minsk, ingen sömn på nattåget till Riga. Och så åtta - nio timmar på flygplatsen. Planet var dessutom försenat tre timmar.  När jag gick där och hade ångest och grät av hemlängtan förbarmade sig en av de många affärsmännen som skulle flyga över mig och började prata om andra saker. Det var väldigt snällt och jag lugnade ner mig lite.

Fan vad skönt det var att sova i en mjuk säng. I Minsk var det bara ett tyg över stålfjädrarna. Och allra bäst var givetvis att få sova bredvid Magnus igen.

Ikväll kommer Roy hem från sitt höstkollo hos min mor. Det ska bli jätteroligt. Han fyllde år i förrgår så  jag hoppas vi ska hinna ordna nåt gott att äta till min älsklingshund.

Nu ska jag aldrig mer tänka på Vitryssland och börja tänka på kläder istället.

Dopplereffekten

Nu har jag last ut en bok till under resan. Erlend Loes Doppler. Som rekommenderades av min tranare Anki. Tack! Den var bra.

En ganska lattlast bok full av ironi och situationer dar den norske forfattaren dragit filsosofin bakom manniskans agerande ett steg langre. Den har vissa likheter med Pan av Hamsun. Som ocksa ar en lasvard bok om an nagot svarare.


Roxette och ABBA

Man lyssnar mycket pa ABBA har. Kul. Och alldeles nyss var det nagon har pa cafet som hade Roxettes It must have been love som ringsignal. Det ska jag skaffa nar jag kommer hem igen. Fan vad coolt. I ovrigt kontrolleras medier av staten och det verkar som bara det allra samsta av Vasteuropa och Amerika kommer hit. Typ Pussycat dolls och Ricky Martin. Eller Cascada som jag horde pa restaurangen igar. Josses. Stackars folk. Inte undra pa att de ar hyffsat nojda med diktatur och neostalinism.

Och sa ska jag se ifall jag har cash over till den
har.  Som trost efter en jobbig resa. Eller den har som kanske ar mer anvandbar. Som trost efter en jobbig resa.

Garda brandstation

Antligen har vi hittat en lokal som verkar bra till brollopsfesten. Garda brandstation har tydligen en lokal man kan vara i. Billig var den ocksa. Sa fort jag kommer hem fran detta gudsforgatna examensarbete ska vi kolla in den.

Vad ar det jag bestallt in?

Maten har varit god har men jag har gjort nagra misstag. Ett tips nar man ska till Vitryssland ar att kunna lite ryska eftersom det inte ar helt sjalvklart att man kan engelska ens pa tagstationen eller resebyraer. I Liatauen rakade jag bestalla in kaldolmar pa en restaurang. Jag har varit skeptisk till kaldolmar hela mitt liv och blev naturligvis lite tveksam nar jag fick in tallriken. Men det var jattegott. Potatismos och tva av de goda inlaggningar med olika kal de har har. Alltsa kal med en ring over a:et. Som forsta bokstaven i mitt namn.

Igar at jag forst en mycket fin borsch (osteuropeisk soppa, ursprungligen fran Ukraina tror jag) men fick sedan in kycklingvingar pa spett med lite lok och en hemsk och stark tomatsalsadip. Typ ingen mat alls med andra ord. Usch vad besviken jag blev. Och jvligt kladdig om fingrarna.

I gar morse skulle jag bara fraga vad det var for kyckling man serverade pa hotellfrukosten. Jag ar inte sa van vid att man kakar kyckling till frukost. Tyvarr trodde servitrisen att jag bestallde in denna kyckling och jag fick in en trakig liten file med smalt ost pa. Till detta nagot smaklost risaktigt. Som en grot pa raris eller nagon annan basvara.

Jag sitter pa ett annat internetcafe nu. Men dom om min forvaning. Det luktar svett sa jag har ont i huvudet.

MNHCK

Jag kommer in i ett kvavt kallarrum i utkanten av Minsk. Det luktar stall. En blandning av vatt ho och svett. Jag misstanker att de tonarspojkar som sitter och spelar data inte bryr sig om deo. 2000 rubel for en timma. Det ar under hundralappen. Fast klarar jag en timma i denna stank?

Huvudsyftet med att fa tag i internet ar att meddela handledaren hemma pa journalisthogskolan i Goteborg att vi bytt amne. Vi ska inte skriva om Tjernobyl langre. Det tar for lang tid. Istallet ska vi skriva om att det ar flera hundra vitryssar som laser svenska. Kopplingen mellan Vitryssland och Sverige ar allt annat an sjalvklar. Varfor vill sa manga lara sig svenska?

Igar var vi med pa en nyborjarklass som tva vitryska tjejer haller i. De pratar jattebra svenska och man forundras aterigen av varfor. Svenska ar ju knappast ett gangbart sprak i varlden.

Jag traffade manga roliga manniskor som gick i svenska klassen. Exempelvis Valery som kommer fran Litauen. Han har bott i Minsk i ett ar och en av anledningarna till att han laser svenska ar att han vill flytta till Malmo. Malmo ligger nara Kopenhamn och i Kopenhamn finns Europas scientologicenter.  Han hade varit scientolog i ett halvar. En litauisk scientolog som bor i Minsk, vill flytta till Malmohus lan, som han sa, for att komma nara Kopenhamn. Vilken blandning!

Ikvall ska man ova koren ova infor Lucia. Det ska ocksa bli kul. Hora vitryssar sjunga Stilla natt.

For ovrigt ar det kallt och ruggigt har. Dessutom roker folk som borstbindare och jag mar illa jamt och standigt av all acklig rok. Blaha.


Varmande i Vitryssland

112590-498

Den har klanningenmaste jag passa pa att uppmarksamma. Skitsnygg fran Asos. Inte sa lockande just nu i kyligheten kanske men anda.Just nu vantar jag pa visumet. Det ska bli klart vid 12 och bussen mot Minsk gar tio i ett. Hoppas man hinner...

Vantar och vantan i Vilnius

Det ar kallt och snoslaskigt har i Liatauen. Tur att jag tog med vantar.

Mitt i tristessen har jag last en mycket lasvard bok. Jonas Gardells Ett ufo gor entre. Bra for alla som varit tonaringar. Igenkanningsfaktorn ar hog. Bade for de som forsokte passa in och fegt folja strommen till varje pris och de som blev betraktade som tontar for att de forsokte vara de de var.


Vilnius,Litauen

Nu sitter jag pa ett hostel i Vilnius och vantar pa att den helgdag de har i Vitryssland ska ta slut. Typiskt nog har alla vitryska ambassader ledigt igar och idag och vi kan inte skaffa visum som vi tankt oss. I Riga dar vi var forst gick det inte alls att fa visum sa vi akte till Litauen dar det ska ga. Imorgon kvall kan vi kanske komma till Minsk.

Hall tummarna!

Buckle your seatbelt Dorothy, cuz Kansas is going bye-bye

En av de fånigaste och mest utstuderade replikerna i Matrix. Det sägs till Neo strax innan han får sitt bokstavligt talat brutala uppvaknande i den verkliga världen. Han vaknar ur dvalan i sin kapsel fylld av rosa slem och blir en av de som kämpar mot maskinerna.

Hursomhelst. Jag ska lämna mitt trygga Kansas nu och bege mig till Europas sista diktatur.

Vi ses på ett internetcafé i Minsk!

Kung Roy och drottning Silviakakan

112590-487

Roy har tittat på mig med sina stora öron under hela tillverkningen av silviakakan och är helt hysterisk nu när den är klar och måste ha. Mer, mer, mer.

Kakan blev väldigt god och den var enkel att göra.

Skuldsanering

CSN. Oj, mycket, mycket pengar.
H&M, Ellos och Laredoute ska ha sitt.
Medlemsavgiften till innebandyn ligger och bränner i räkningshögen.
Mamma är en annan fordringsägare. Om än inte lika hård.
Jag har lite kvar på avbetalningen hos Apoteket.
Och nu. Ny på listan:
Biblioteket. Nio kronor.


Heja public service

112590-489

Jag har hört många som påstår att de inte tycker att tv-licensen är värd att betala för de tittar aldrig på SVT ändå. Det tycker jag är synd. Jag pushar inte för att man ska betala tv-licensen, de som gör det är ju himla bra människor, utan jag vill slå ett litet slag för public service. De gör bra program som framför allt har kavlité.

Mitt i naturen gick precis. Jag fick se fantastiska bilder som tv-teamet lyckata fånga. Under en kväll hade de turen att se björn två gånger. Och fånga på film hur en räv lyckades skrämma bort en björn. Är inte det bra mycket intressantare än att lyckas fånga när Big Brother-idioterna pippar? Sedan kan man ifrågasätta mycket som har hänt på SVT de senare åren och deras kraftiga nerdragningar i personalstyrkan.

Robinson var bra de första åren med SVT. Så fort TV3 tog över blev det riktigt ointressant. Jag skulle slopa TV3 om det inte vore för Simpsons som jag måste se varje dag.

Packat och klart,
Kobra, Anders och Måns, Ernst Kirchsteiger, Per Sinding Larsen, Vetenskapsmagasinet, Faktum och trevliga Fråga doktorn. Det är tv man mår bra av.

Bilden föreställer Svenne Banan som är Faktums tittarombudsman. Kolla på Faktum!

Fettvagnen

112590-486

Jag tittar på Oprah som bjuder på
återblickar från hennes 20 år i tv-rutan. Ett av hennes favoritögonblick är när hon tokbantade bort 30 kilo och visade upp hur mycket fläsk det är. Allt för att komma i Calvin Klein-jeansen hon har på bilden. Direkt efter började hon äta igen och gick upp allt. Men det är inte det detta inlägg handlar om.

Kolla in hennes outfit. Som hämtat från hösten 2006. Hög midja, guldigt skärp som markerar midjan. Stövletter.

Jag gillar Oprah. Hon är stark och bra och snäll. Ibland lägger hon sig i när experterna i programmet pratar och liksom stjäl poängen från dem som om det är hon som är psykolog. Men att ge bort en bil till alla i publiken är grymt!

Vem bryr sig om hur man ser ut när man håller på att frysa ihjäl?

Torsdagens outfit:

112590-476

Det blir liksom inte så viktigt att vara chic när man ska kravla sig upp ur sängen klockan sju och gå ut med hunden i 10 minusgrader.

Nå, jag överdrev lite i morse och hade tre tröjor, långkalsonger och typ tio sockar. Det var riktigt friskt och skönt ute idag eftersom det var vindstilla.

Stretching

112590-474

Det är så himla likt Roy. Viktigt att tänja hamstrings efter ett  hårt träningspass!

Snökaos

112590-462

Så här säg det ut i östra Göteborg i morse. Nåväl, inget kaos, och täcket är typ 5 millimeter tjockt. Men kallt är det. Speciellt när man måste gå ut med hunden.

Jag har svinont i halsen och huvudet så det är gött att jag inte ska till skolan idag.


Kompisar

112590-447

Vilken härlig bild från Women of the Year-tillställningen i New York i måndags. Catherine Zeta-Jones kramar om Queen Latifah och det ser faktiskt äkta ut. Så där borde vi bete oss mot varandra jämt.