Stålmannen är min

112590-1757

Då var jag gift nu då. Hooked och opptagen. Vi hade en jättefin dag som avslutades på dansgolvet med illamående följder så här dagen efter. Hoppas alla som var där hade det trevligt. Imorgon ska vi åka och kolla på resor. Här är några bilder från förberedelserna i fredags, bröllopsdagen och dagen efter då vi år brunch och städade upp alla skit i Skepplanda bygdegård.

112590-1759112590-1758

i brake for donuts

Simpsons - the movie har ju premiär imorgon, men tyvärr blir det ingen biokväll eftersom det vankas andra saker på lördag. Bröllop och fest och sån skit. Men det är ju ett absolut måste att se filmen även om jag tror att den typ av humor passar bäst i 25-minutersformat.

Jag har många, många favoritscener från de 18 säsonger Simpsons härjat och en som jag inte nämnt här i cyberrymden är när den amerikanske poeten Robert Pinsky gör ett gästsspel och läser sin dikt Impossible to tell. Det är en jättebra scen där dels dikten är bra och dels manusförfattarna gjort en kul grej med den. TYvärr hittar jag inte scenen in action.

Så här sa Pinsky om sin medverkan där och hur de behandlade hans dikt:

I am delighted that Lisa Simpson knows and appreciates my work.

It was a pleasure to work with those brilliant actors, and an honor to have my poem-- a poem that contains jokes-- treated as an enjoyable work on this unusually literate, intelligent TV show, surely one of the smartest, best-written programs in the history of television.

And those drunken fans changing "Basho"!


Päls och halsdukNu har Roy åkt iväg för att spendera helgen på pensionat. Innan han for hann vi testa min nya postorderhalsduk och mössa.

I didn't lie. I was writing fiction with my mouth.

Förmodligen blir det väl regn och skitväder nästa vecka och då blir det tillfälle att komma ikapp med läsningen Dessa böcker har jag packat ner:

Calvinols resa genom världen - PC Jersild
Återläsning av en bok som jag läste med felaktiga avsikter 2004. En kurskamrat på Litteraturvetenskapen på universitetet skrev uppsats om den och jag skulle opponera. Jag letade bara efter undertexter och andra litteraturtekniska saker att ta upp på opponeringen.

Almayers dårskap - Joseph Conrad
En bok som stått i min hylla oläst allt för länge. Mörkrets hjärta är ju en klassiker men är resten av Conrads produktion lika intressant? Det här är den första romanen på engelska som polacken Conrad skrev.

Syndafloden - Marianne Fredriksson
En skildring av Noa och ahns familj innan floden kommer. Jag gillar böcker som funderar över välkända händelser och myter och vad som händ egentligen. Som Barabas eller Påven Johanna. Dessutom är Noa ett fint namn som ligger högt på min och Magnus lista över tänkbara namn för eventuella söner.

Därtill ska jag absolut se den nya filmen Evan almighty. I löve Steve Carell.

Den stängda boken - Jette A. Kaarsbøl
En bok som min lagkamrat Virre slängde till mig för ett bra tag sedan. Kan vara intressant att läsa lite dansk poppislitteratur.ömt lyfter du kattenKlänning från Indiska.

En annan dikt som jag ramlade över nyligen är Sommarnatt av Werner Aspenström. Jag är inte så mycket för kärleksdikter som är för romantiska eller arketypiska. Men den är typen av lyrik, som är jordnära och äkta, faller jag lätt för.

Sommarnatt

Solbrasan har sjunkit i havet,
ugglan tänder sina lyktor.

Jag låser för natten.
I köket: doft av dill,
i kammaren jasminer.
ömt lyfter du katten
från sängtäcket.
Din nakna kropp skimrar
som skumbläddror på stranden.

Snart är jag dig så nära
att dina ögonfransar krusas.


ur Hundarna, 1954

NyhyhyttFrom the H and the M, yes.

Annars är det en del bröllop just nu. Lite innebandy bir det också.

Bröllop, bröllop är min arvedel, mitt strupes sår, mitt hjärtas skri i världen.

Idag har jag köpt en morgongåva till Magnus. Gött att ha det avklarat. Jag har en svart kjol-period just nu.

En annan period som jag har haft är en Pär Lagerkvist-period. Konstigt nog stötte jag under den tiden inte på nedanstående fantastiska dikt. Jag hittade den häromdan när jag sökte efter nåt vackert att skriva i festprogrammet. Lagerkvist är kanske mest känd för sin ångest men natuskildringarna och kärleken är otroligt vackert hos honom också.

 
  Det blir vackert där du går

Det blir vackert där du går,
marken, stigen, stranden som du följer,
allt tycks ljusna, glädjas,
allt som ser dig.

Kan väl jorden glädjas
för att någon stiger på den,
trampar på den,
en som den älskar?

Fråga inte mig. Jag ser blott skenet,
hur det dröjer kring dig,
svävar över marken,
som om jorden log.

Stig på den, som gläds att se dig lycklig.
Blott inte hårt,
som om du visste att du var älskad.

Svensexa

Mammas kalas hann inte ens börja förrän Peter och Martin plingade på dörren i Älvängen för att hämta Magnus. Jag har inte så bra koll på vad de utsätter honom för men vad jag hört så finns det numera partial nudity-bilder på Mangan. Nåt med grädde hörde jag också.

Innan de stack iväg så la jag en finfin make up på honom.
Lilla mor fyller år

112590-1695112590-1694

Den fina
blusen från Laredoutes höstkatalog ska jag ha idag när min mor fyller år. Grattis mamma.

Han skulle gå till det liv som innebär glömska

112590-1688

Det har varit mycket annat den senaste tiden, typ bröllop och sånt, så jag har inte haft lust att läsa alls. Pockerförsäljningen slår tydligen rekord i landet men inte hos mig. Jag har i alla fall tagit mig igenom
Den som vandrar om natten av Marianne Fredriksson. Historiskt och djupt. Poetiskt och klokt. Fredriksson har sagt att det var den bok som hon tyckte var svårast att skriva och det är en stark läsupplevelse. Jag kan inte beskriva mer i korta ord så någon orkar läsa.

Man får läsa den själv. Gör det.

Nytt
Jättefin skjorta från Ellos höstsortiment. Sköm bomull och snygga ränder.

Simpsons go fashion

112590-1687

Hehe, modemagasinet Harper's Bazaar kombinerar Simpsons och de välkända modemärkena när de visar lite höstmode. Kolla fler bilder till exempel
här. Eller här.

Som gjort för mig, faktiskt.

Vitryssland strålar på

112590-1685112590-1684

Kortbyxevarmt idag. Sjukt.

Aleksijevitj skrev en underhållande intressant krönika i GP igår. Vitrysslands president Lukasjenka har bestämt att landet ska skaffa sig ett kärnkraftverk. Att Vitryssland var ett av de länder som drabbades värst av Tjernobyl-olyckan är glömt tydligen.

Vi, som inte har ett eget kärnkraftverk, drabbades värst av alla.

Så lär presidenten ha sagt och menat det som ett argument för bygget.


Läs hela krönikan
här.

hen party

stor


Här är ett tusental av mina favvobilder från möhippan.Östeuropakunskap

Jag blev himla sugen på Vitryssland efter att ha läst Aleksijevitj i Göteborgs-Posten. Vitryssland - 89 millimeter från Europa har jag pinsamt nog inte orkat läsa ut men nu ska jag nog ta och gör det. Även Abrahamssons andra östeuropabok, Enkel biljett till Polen, verkar spännande.

Något blått


112590-1638


Tillbaka till jobbet imorgon en sista vecka innan jag tagit ledigt för att hålla bröllop.

Helgen i sommarstugan

112590-1632


Lite Belarus så här på fredagen

Jag ramlade över en artikelserie i G-P av Svetlana Aleksijevitj om det postsovjetiska samhället. Otroligt intressant plus att jag fick veta att det är nya böcker på gång. Översättes till till svenska pronto hoppas jag.

Jag träffade Aleksijevitj innan jag reste till Vitryssland i höstas. En stentuff kvinna med en barsk vänlighet som liksom genomsyrade hela Vitryssland. Människorna var vänliga men många hade en butter yta.

De e vi som e Pixbo

Det råder torka bland elitlagen känns det som just nu. Vi får inte höra om några exeptionella övergångar eller högtflygande planer.

Gäsp.

Som vanligt är Pixbo proffsiga och kör trevliga presentationer av nyförvärven på hemidan med foton där samtliga blivit tillsagda att titta lite snett, in i kameran eller åt sidan. Hihi, det viskar ambition att orka bry sig om en sån sak på ett idrottsfoto. Pixbo har inte fått några stora stjärnor till sitt lag men har breddat och färbättrat. De har en spännande säsong framför sig med en sylvass tränarstab. Laget är dessutom fullt av unga talanger som kan få sina genombrott i år.

Nu ska jag vara lite patriotisk och tro på tre forna lagkamrater till: Om Camilla Silva får vara skadefri och full av motivation är hon het för årets rookie, större talang har jag aldrig skådat. Även Carro Jönsson skulle kunna powerforwarda sig till en nominering. Slutligen hoppas jag att Diddi kommer tillbaka i gammal fin form.

Å maj gåddJag måste bjuda på två blider från Josefins kamera som visar hur kul man kan ha det med andra människor. Först min hysteriskt roliga vän Evelina och jag. Sedan min hysteriska (?) vän Frida och jag.

Skabb luktar det också.

Det spelades innebandy i Svingeln igår igen. Denna underbara idrottshall som doftar idrott och krossade drömmar.

IBF Göteborg rivstartade den nya säsongen, nya namnet och nya laget med ett högt tempo och bra spel. En del knäppa passningar och illa valda dribblingar i det egna slottet får man räkna med i början av inomhussäsongen. 

En fråga blir huruvida vi kommer spela 2-2-1 eller 2-1-2. Ett ännu större frågetecken finns kring de nya matchställen. Svart och vitt. Randigt.  What's up with that? Tillbaka till Älvstranden 1999. Tillbaka till 30-talets fångdräkter.

Jösses.

Skönt gråJättefin tröja från Laredoutes rea. Jag gillar märket Soft Grey, deras kläder är... softa. Och ofta i snygga... grå nyanser.

Lägg på ett kol, Monkan

112590-1620

SVT har startat en serie porträtt av finlandssvenska författare. Tyvärr missade jag första delen med
Monika Fagerholm. Kommer i repris idag 17.00.

Det hade varit rtevligt att höra om arbetet med Glitterscenen, uppföljaren till Den amerikanska flickan. Boken är tydligen försenad; Jag går och letar i skogen efter den, sa Fagerholm till Metro angående sista fjärdedelen av boken.

Den amerikanska flickan är annars en av de bästa böcker jag läste förra året. Lagom suggestiv, spännande och full av insikter och aha-upplevelser i de finska skogarna.

Glitterscenen är en av få böcker jag ser fram emot bland utgivningarna i höst.

Billigt fyndMagnus fick nåt ryck idag och röjde i garderoben.

Du måste lägga ner allt du inte använder i källaren.

Tyvärr, Magnan, men jag använder ju det mesta, men inte lika frekvent som dig eftersom du har aningen färre plagg.


Först blev jag skitförbannad men sen hittade jag de här sköna jeansen i högen av byxor som han lämnat åt mig att vika ihop igen. (As.) Jättesköna goa byxor som jag glömt att jag har.

 

Alla jobbar över men ingen vill va här


L'isola del giorno prima

Gårdagens ö
Umberto Eco

Idag började läsa Gårdagens ö av Umberto Eco och det var minsann en bok i min smak. Fantasin sprutar utan analyser och psykologi. Inga relationer utan bara äventyr. Och givetvis kärlek men även den rik på fantasi, stor och äventyrlig.

Jag gillar böcker med flera historier i en. Kanske en hjälte som stöter på det ena äventyret efter det andra, gärna i historisk tid. Ungefär som Odyssen där Odysses möter  en massa knäppa saker. Eller Decamerone där en ramberättelse håller ihop hundra noveller. I min bokhylla väntar ännu en sån bok på läsning, Calvinols resa genom världen av PC Jersild.

Umberto Eco ja, vi var på Rosens namn när den gick på Stadsteatern förra året. Den var bra men jag somnade i andra akten och vaknade i slutet då Freddie Wadling sjöng Blott en dag.

otra panedelnikFör många år sedan läste jag ryska vid universitetet. Det var jätteintressant och kul att kunna men tyvärr tog ungdomens andra nöjen över. Att sova på morgonen istället för att åka till lektionen, eller att kolla tv istället för att göra läxan, blev lättare. Så jag blev inte så bra på språket som jag hoppats. Speciellt i efterhand önskar jag att jag fortsatt.

Jag ville bli östeuropakorrespondent i första hand. Och i andra hand ville jag kunna traggla mig igenom någon av de ryska klassikerna på originalspråk. Tänk att få känna på Dostojevskijs alldeles egna ord i Brott och straff. Det blir något för framtiden då jag knäcker innebandyklubban. Kvällskurser i ryska.

Den allra bästa boken av en rysk författare är för mig En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn. Gulag, hårt, vinter, hungrigt, känslokallt och rakt i läsarens ansikte. Men samtidigt känner man något slags hopp hos Ivan Denisovitj. Drt där hoppet som man förmodligen måste ha för att överleva i en sådan miljö.

Läs den!

Floorball news

112590-1612

Klipp klipp. Klipp klipp. Så ekade det mellan hyreshusen när jag sprang runt Björkekärr i mina nya dojor idag. Äntligen ska jag kunna springa runt och slippa få ont i knäna och hälsenorna och höfterna och tårna för att jag har dåliga skor. Jag svävade fram i dessa.

Mina förra skor var ungefär lika dåliga som många innebandyklubbar är på att uppdatera vad som händer med lagen. Jag vill höra om alla nyförvärv och nya tränare och försäsongen och när första träningsmatchen går av stapeln.

I vår serie, söderettan, kan
Surte ta sig in bland topplagen. Trots förlusten av Anna Johansson (Pixbo) har laget stor utvecklingspotential. Färjestaden hade varit kul om de hängde kvar tack vare publikstödet hemma på Öland. Halmstad är tillbaka efter degraderingen från eliten till division tre division två (sorry) för några år sedan. Undrar om de vill upp igen eller är nöjda med spel i ettan? Älvstranden satsar väl som vanligt på herrarna, jösses vad jag var trött på det när jag spelade där. Den nya tränaren verkar dock stabil, något som  behövs i laget.

Vår ärkefiande Södra Dal har uppdaterat sin hemsida med nyförvären. Bra! Lina Jensen är ett drömförvärv för alla division ett-lag. Ingelstad kommer bli ett mittenlag igen. Likaså Warberg som alltid är farliga men aldrig når ända fram. Malmö är svåsiade och så också Olofström som ska ha en applåd för de fina bilderna från fysträningen på deras hemsida.

Farligast blir givetvis IBF Göteborg som med nytt namn och nya färger kommer vara ett topplag i år igen. Större delen av stommen i laget är kvar och nyförvärven är hetare än någonsin.

Det kommer bli en rolig säsong.

månglarans torg

Idag går färden mot city och nya inköp. Löparskor, dubbelhäftande tejp och hårspännen till bröllopet. Om bara Magnus Ladulås kan vakna upp ur sin ölkoma...


Jag?

Jag bläddrade i Majakovskijs diktsamling Jag! igår men förblev ovanligt oberörd. Majakovskijs dikter är mycket knutna till hans epok (förra sekelskiftet och början av 1900-talet) och är man inte upplagd för lite lördagskvällspoesi så är det svårt att hänga med i tidstypiska detaljer, personer och händelser. Att läsa noter och kommentarer förstör liksom stämningen i dikten.

Men jag rekommenderar ändock Majakovskij. Han skriver så uppfriskande och, för mig som annars älskar naturlyrik, är det ett avbrott mot det vackra orden.


Görsnabb leverans

112590-1605112590-1604
112590-1603


Första skörden från Ellos höstnyheter. En blå blus med poetisk rosett kring halsen. It´s a keeper.

Det ska börjas i tid

112590-1602

Vi fick den första bröllopspresenten idag. Från Magnus jobb som tog semester idag. Vi kunde ha väntat med att öppna den till den tjugoåttonde. MEN DET ÄR JU GALENSKAP!

En espressomaskin var det.

Jag har en tandblekningsskena i käften.


Doing hairdoIgår provade vi bröllopsfrisyr. Det blev jättebra. Mina vänner är så fantastiskt duktiga.

Äntligen är det lite varmt ute, så man kan ha linne i alla fall. Kom igen, vädret.

Ellos schmellosJo, Ellos har piffat till sig rejält de snare säsongerna. De har fixat till en trendigare avdelning och även basutbudet och de gamla vanliga kläderna har blivit lite finare. Jag beställde tre höstapplikationer inför hösten. Se fig.

En sak till...

En annan sak som jag gillar med Montecore är hur författaren gör sig hörd då och då. Inte för  jämnan, men ibland gillar jag böcker där en hístoria förs fram på vanligt sätt men ibland sticker författaren in små kommentarer eller meningar där man märker dennes närvaro. Det kan förstöra en stämning men det kan också ge effekten att det känns som om författaren sitter och läser bredvid mig. Att hon eller han är där. Så är det i Liftarens guide till galaxen och ännu tydligare i Kjaerstads Rand. En annan likhet med dessa två böcker är att Montecore för fram tokiga idéer, saker som inte finns med i en mer poetisk bok.

Vad är väl språk om inte dyrkars lås till dom nycklars dörrar där olika människors själar bor (eller vilar)?

they think i'm a strange tiger who walks on two legsJonas Hassen Khemiri
Montecore
En unik tiger

Jag läser Montecore nu, den är medryckande men lite svår att läsa. En av berättarna, Kadir, använderett härligt språk som är nån slags svarabiska. En blandning av flera språk som är uppfinningsrikt men svårtläst i längden. Det är kul med nya ordkonstruktioner som välkommenhemcouscous och jag gillar att hitta nya sätt att uttrycka saker. Men de krångliga orden blir uttröttande. Jag får samma känsla som under  Joyces medvetandeström i Odysseus där texten maler på, jag läser och läser, men registrerar inte vad det står.

Historien i Montecore är spännande och spänner över flera intressanta händelser. Rasism i ett land som säger sig vara fördomsfritt är en stor del av temat.


atmosfärisk - stor
inviteras - bjudas in
kontinuera - fortsätta
året numrerades till 1986 - det var 1986
har korresponderat mig din e-brevlåda - jag fick din mailadress

Det är kul, det är det. Jobbigt, men också ett avbräck mot det gamla vanliga språket i alla böcker man läser.

Ännu en torsdag

112590-1595

Gammal bild, gammal sjal, ny dag.

Igår fick jag ett par ord av uppskattning på jobbet. Det var roligt, annars finns det inte så stort utrymme för att visa sina talanger bland reservdelar, arikelnummer och returkoder.

Stormen tjöt knappt man hörde hans ord när han sa med självande röst till sin värd

Dagens skiva är Sofia Karlssons Visor från vinden. Morsans och min favvo. Fylld av guldkorn som Balladen om briggen Blue Bird av Hull - som man dock inte kan lyssna på på grund av svåra ångestattacker. Underbara Märk hur vår skugga gör Karlsson nästan lika fint som Thåström.  Frukostrast på en liten syfabrik på landet är urskön med en text om saker man inte ofta hörs besjungas. Och så fantastiska Jag spelar för livet. Å, vad jag älskar den sången.

112590-1593

Visor från vinden
Sofia Karlsson

Etnografiska

112590-1592

Mitt bidrag till den senaste etno/batik-trenden. 50 kronor, andra hand. Bra kvalli, kvinnan i kassan höjde den till skyarna.

Düsseldorf Gumwerk och Aurora borealis

Smått kul från gårkvällens Simpsons.

Ännu roligare. Aurora som för övrigt har namnsdag idag.

En av många Pulp fiction-parodier i Simpsons.

Muren mellan ossÄlskade barn
Marianne Fredriksson


Sara tipsade mig om Älskade barn och det tackar jag för. Den är riktigt fin. Tunn och lätt som en slöja trots att den går på djupet och får läsaren att se sina egna relationer och hur de påverkar. Fredrikssons språk är utsökt med vackra, talande beskrivningar av både natur och känslor. Sidan 75:

De for slingrande vägar över stubbade blekgula åkrar, genom flammande alléer och förbi kungshögarna där de okända vikingarna sov sin tusenårssömn.

Jag älskar hur meningen slutar hos gravhögarna. Den byggs upp med ett klasskiskr svenskt sensommarlandskap och klingar ut i evigheten, liksom. Lite senare på samma sida står det så här:

Det luktade höst svamp och vemod.

Vemod. Det vackraste ordet i svenskan som beskriver så mycket.

Hade jag en betygsskala hade boken fått fem tassavtryck av fem möjliga.

Möhippa

Jo, det blev ingen lugn helg utan en jätterolig möhippa. ag hade tydligen sagt till agnus att just den här helgen vore perfekt för en överraskning eftersom vi bestämt att vi skulle till Åsa och inte hade andra planer som kom i vägen. Så helt tappad bakom en vagn är jag inte, men blev ändå ganska förvånad när ett gäng 80-talsbrudar svängde runt hörnet vid Kaggeledstorget.

Hoppas man kan få lite bilder att slänga in här snart.

Det var en himla trevlig helg med percis lagom jobbiga uppdrag. Idag är jag hemma från jobbet med den hemska halsont jag drog på mig på lördagskvällen.