Top model äter upp din hjärna

Satt och glosade på Top Model Sthlm och var riktigt pirrig när Linda vägrade klippa sitt hår och man lagt in hjärtslag för att höja stämningen. Oh my gådd, jag fick gå ur rummet när hon funderade över huruvida hon skulle klippa av sitt vackra svall.

Mänskligheten hotas tydligen av en amöba. Det ante mig att vi skulle gå under av nåt sånt. Precis som i den fanatstiskt dåliga filmen Världarnas krig där utomjordingarna dör av bakterier. Eller som dinsosaurierna som dog av förkylning. Fram med näsklämman, shit jag som ska till Mexico i vår...

Efter Top Model kommer Ensam mamma söker. Vilken tv-kväll jag har i afton. Ensam mamma måste ha en karl.

På tal om karlar så ska IFK Göteborg spela i rosa tröjor för att uppmärksamma Rosa bandet-kampanjen imorgon. Skitbra. Dessutom går kvinnor in gratis på matchen mot Hammarby. En gest som givetvis säger att klubben stöder kampen mot bröstcancer. Men då har några idioter gått och JämO-anmält IFK och menar att det är diskriminering mot män. Ocvh jag tänker bara; snälla, snälla, snälla grabbar, kan ni inte se syftet, den roliga grejen, jippot ocg den goda saken? Kvinnor har fått stå ut med att mången medicinskt forskning bedrivits på, för och av män - kan inte vi få ha den här kampanjen ifred?  Gubbjävlar är ett ord som ofta slinker ur mig och se, jag sa det när jag hörde detta också. Omoget, Åsa.

På tal om idioter:


112590-1877

Så hade det aldrig sett ut i herr-VM. Tänk på det.

Nä jag zappar till dokumentären om Peter Bratt på fina SVT istället.

I've got nothing to giveDagens låt:

My lady story - Antony and the Johnsons

När pälsen inte räcker112590-1869

Höstens finaste halsduk finns på Indiska. och på Roy.

Idag bär världen rött för att visa sitt stöd för munkarna i Burma. Så jag hakade på.

Bok och bibliotek

I helgen är det dags för Bokmässan i Göteborg men trots mitt gigantiska litteraturintresse är jag inte speciellt sugen på att gå. Det är varmt, trångt och dålig luft. Förra året missade jag Svetlana Aleksijevitj och i år är Estland temat. Jag gillar ju östra Europa men det kan nog inte locka dit mig. Om inte nån slänger en pressackriditering på mig. 180 spänn är ganska dyrt och jag har tydligen, åter igen, lagt bokpengar på H&M.
Den fina tröjan finns på H&M, inte helt oväntat.

RoströdOm jag fick varumärkesskydda en färg skulle det vara roströd.

Sovjetpropaganda

112590-1862112590-1861

Det är derby ikväll och trots att jag är klädd i blått och vitt hejar jag på Gais, öisare som jag är.


Dagens bok fråb Expressen och GT:s klassiker-drive är Steinbecks Möss och människor. Den ska jag nog köpa på mig, har inte den.

En annan bok som jag vill ha men som jag nog ska önska mig i juleklapp, eftersom jag tydligen hellre lägger 200 spänn på en H&M-topp än en bok, är en ny fotobok med sovjetisk propaganda.
Propaganda av Torsten Nyström och Mark Holborn innehåller bilder som säger en hel del om Sovjet samtidigt som texterna till bilderna ska vara bra och uppmärksamma hur vanliga människors lidande aldrig visades upp.

Myanmar är en beteckning som införts av den sittande militärregimen; oppositionen använder namnet Burma


112590-1861

Jag startar tisdagen med nyheterna
från Burma. För mig som lever i en skyddad värld i Sverige är det svårt att förstå hur en diktatur får lov att göra som den vill. Det är bara tjugo år sedan tusentals studenter dödades i protester - kan något liknande hända igen eller är världens blickar för skarpa? Bilden kommer från AP.

För övrigt  ska tydligen Lili & Sussie göra come back. Sweet.

I Xanadu ett stolt palatsDen här jättesöta koftan finns på H&M just nu. Applikationer är höstens melodi känner jag. Det glittrar så vackert.

I Xanadu ett stolt palats
blev byggt till Kubla Khans behag,
där floden Alph på helig plats
rann under bröddjup klippavsats mot grottor utan dag.

Samuel Taylor Coleridge

Run through the hillsJag lyxar till det med lite spets så här en fredag i september. Och ja, jag älskar min nya begonia. Please Lord, let it survive.

Stolthet och mest fördom

112590-1854112590-1853


Igår upptäckte jag fyra nya, färska fördomar hos mig själv. De spretar åt alla håll minsann och genom att upptäcka dem har jag nu eliminerat dem från mitt tankesätt.

1. Alla kör på pulver

Jag fick en hel potatis i potatismoset under lunchen. Jag blev oerhört förvånad och funderade under några sekunder hur en liten potatis pluppat ner i pulvermoset. Sedan insåg jag att det var riktigt mos, inget pulver där inte. I vår värld av halvfabrikat förutsatte jag att restaurangen körde på pulver precis som jag gör zu Hause.

2. Smålands Jerusalem

Så fort en politiker snackar småländska i radio eller tv tänker jag att det är en kristdemokrat. Noteras bör att det ofta är en sådan också. Men inte alltid.

3. Främlingsfientliga blå

Migrationsverket ska
publicera en lista på kommuner som inte tar emot ensamkommande flyktingbarn. Genast for kommuner i Skåne, Danderyd och andra blå och rika kransorter till storstäderna genom mitt huvud.

4. Intelligens

Om en person är glad, uttåtriktad och bubblig är den inte lika smart, eftertänksam eller beläst som en mer tillbakadragen och behärskad person. Dum och glad eller smart och olycklig.

Män är knähundar
Idag dök den gamla goa klassikern män är djur upp i radio igen. Det var i P1-morgon som man diskuterade hur två tjejer blivit avvisade från badhuset i Fyrishov, Uppsala för att de inte haft någon bikiniöverdel på sig. En av anledningarna till att kvinnor inte får bada topless är säkerhetsskäl. Det vill säga att skydda dem från sexuellt ofredande. Det var här män är djur kom in då en av tjejerna som badat utan överdel sa att det är fel att tro att män inte kan kontrollera sig när de ser ett par kvinnobröst och att det är att säga att män är djur. Och det är ju helt rätt, även om jag smålog när uttrycket uttalades - skulle vi inte glömma det där och gå vidare i jämställdhetsarbetet.

Nu ska i alla fall tjejerna som blev avvisade anmäla händelsen till JämO därför att ingen, varken man eller kvinna, ska bli diskriminerad på grund av kön. Det som var bra med diskussionen i morse var att man talade om jämställdhet för alla, män som kvinnor som etnisk bakgrund och så vidare. Jag tror att det är mot det hållet vi måste gå för att komma vidare. Att inkludera alla och inte bara tala om diskriminering mot kvinnor. På så sätt kanske vi dessutom får med oss alla män som sparkar bakut så fort de hör ordet jämställdhet.

Men.

Sättet att få uppmärksamhet. Att bada halvnaken och hävda sin rätt att göra det känns aningen fjantig. Det finns så många allvarligare saker att anmäla till JämO.


08:45, amerikanska pannkakor
Här kan man spana på mina nya stövlar som är otroligt sköna. Och billiga.
Sälarna håller på att bli smartare. Det kallas evolution men nu ska man avliva de smarta sälarna. Fy!

Party pooper

Ännu en lördag bangade jag när det väl skulle ut och sviras på stan. Hemma i Fridas nya lägenhet var det görtrevligt men det måste varit dåligt kött på pizzan för jag började må illa vid midnatt och sen var helgen förstörd. På lördag är det lagfest, då ska jag dricka vatten. Delegationen bestod annars av Josse, Frida och PJ.
E tu Brutu

112590-1845


Usch, nu har jag fallit för en trend igen och rotat fram en rutig skjorta ur källarhålan. Och dessutom är jag på jakt efter en flanellskjorta. Hugaligen, det trodde man inte får ett år sedan. Ja se, grupptryck.


Jag såg ett program på tv 8 igår. Efterkrigstiden i stillbilder. En kavalkad av fantastiska foton från olika konflikter efter andra världskriget. 11 spetember 2001, forna Jugoslavien, Irak, Östeuropa. I skuggan av dessa foton kändes det inte lika angeläget när jag zappade över till Top Model och det talades om att vara snygg på bild. Närvaro i blicken, ögonkontakt och allt det där som Tyra och grabbarna alltid snackar om.

Det är liksom en helt annan uttrycksfullhet i ögonen hos en man som har en gäverspipa riktad mot huvudet.

Hos
Magnum Photos kan man gotta sig i andras olycka, levande och döda.

Spitting on the duck of the bay

Gissa om jag blev glad idag när jag strosade runt på Holmens marknad och fann Geniernas återkomst av PC Jersild bland alla osorterade titlar. Det är en löjligt bra bok som jag letat efter i några år. Nu ska jag inte bara läsa om den utan ha den på hedersplats i bokhyllan.

Sedan ramlade jag över en ny, vacker, stooor sjal. man kan aldrig ha för många sjalar. Det är ett beteende jag ärvt av min scarf-tokiga moder.

 

Hej då tristess

Den 30 veckor långa drive som Expressen och GT kör just nu för höja höglitteraturtemperaturen (jösses vilket ord, jag älskar att hitta på egna ord) är lite kul men känns vattnig. Listan över  böckerna är tråkig, jag hade gärna bytt ut en del titlar. Typ var är de kvinnliga författarinnorna - har Bonnier inga? Bland mina favoriter på Expressens lista finns Bonjour tristesse, Dvärgen, To kill a mockingbird och Nässlorna blomma.

59 kronor är ganska billigt, men kolla först om boken inte finns billigare i pocket hos Adlibris eller Bokus eller nån annan näthandel.

Jag gjorde det stora webtestet av hur litterär jag är. Många av frågorna handlade om andra saker som vem som spelade Woolf i filmen Timmarna eller vem som spelar huvudrollen i nån tv-serie och det var ju inte så litterärt men jag fick många rätta svar ändå. 27 av 28 för att vara exakt. Det betyder, antar jag, att jag är ganska litterär.


Föruttnelse

112590-1840


Larver vällde ut ur såren som riskorn. Inte bara ur de två stora såren på skulderbladen, utan också ur ett flertal små djupa jack på ryggen, armarna och benen. Föruttnelsen var långt framskriden.

Så låter det vid några tillfällen i
Dödens kemi av Simon Beckett. En deckare som ser det ur ett något annorlunda perspektiv men allt annat har det där klassiska kriminalromanstuket. Man får förlja en huvudpersonens atnkar och som vanligt finns där någon form av problem med frun och barnen. I det här fallet dog de i en bilolycka. I deckare får man också veta en rad småsaker som inte är väsentliga för intrigen men som är typiska för genren. I Dödens kemi dricker han juice under flera meningar, man får lära sig en löparrunda och hur gammal en väderkvarn är. Jag kan bli lite trött på de där extra detaljerna och har lätt för att skumma igenom långa stycken eller helt hoppa över dem. Otålighet kanske det handlar om, men jag har svårt för det.

 

Power

112590-1839


Jag funderar eventuellt kanske kring den här klänningen till klassfesten. Det är en powerklänning som med en accessoar som är lite mer jag skulle den kunna funka. Halens är det som hushåller med skapelsen som kostar en femhundring vilket är i dyraste laget egentligen.

11 september 1994

112590-1837
Idag är det 13 år sedan min pappa
dog. Det är exakt halva mitt liv.

Jag minns hur jag och min bästa vän Anna stod på Avenyn och hyllade hjältarna från fotbolls-VM, hur det var att börja sjuan och resor till Grekland och Israel. Jag minns när pappa låg på Sahlgrenska och farmor föll ihop i tårar. Sista gången jag kramade min pappa var på Kungälvs sjukhus. Sedan minns jag hur det sprängde i huvudet för det såg ut som om han sov och kunde vakna snart. Hallå, vakna, det är inte roligt längre.

Sedan september 1994 har jag smärtsamt älskat Bo Setterlinds klassiska rader:Det gick en gammal odalman 
och sjöng på åkerjorden.
Han bar en frökorg i sin hand
och strödde mellan orden
för livets början och livets slut
sin nya fröskörd ut.
Han gick från soluppgång till soluppgång.
Det var den sista dagens morgon.
Jag stod som harens unge, när han kom.
Hur ångestfull jag var inför hans vackra sång!
Då tog han mig och satte mig i korgen
och när jag somnat , började han gå.
Döden tänkte jag mig så. 

9c, anno 1997

Det känns som om det är hundra men det är tydligen bara tio år sedan sedan jag gick ut nian. Om en månad är det återtträff och jag har precis betsämt mig för att gå. Jag är inte överförtjust i min klass från högstadiet men det kommer vara andra klasser där också med folk som jag gärna återser. Såna som inte behövde trycka ner andra för att nå upp själv. Exempelvis mina bästa vänner Emma och Linda som gick i en parallellklass. Vi valde att gå en annan väg än den som ledde till popularitet och det är jag mycket nöjd med idag. Jag var mig själv i alla fall.

"Då ska vi vara assnygga" skrev min bästa kompis i ett sms i morse. Och det är just där hjärtefrågan finns, tyvärr. Vad fasen ska jag ha på mig? Nåt som slår folk på käften så att jag inte behöver göra det fysiskt. Varför var utseende det första jag tänkte på när jag fick inbjudan? Kanske för att det var viktigt då? Suck, det är så tråkigt.

Så, idag tog jag en liten andrahandsrunda för att spana efter inspiration. Kom hem med en spetskjol och ett par cowboysare, the boots are bound to return next year.


Erlend LoeFörst och främst: Jag har för första gången handlat på Cubus. En partytop som de kallar den. Eller PT som jag brukar säga.  Hehe.


Jag spanar just nu på två nya böcker av Erlend Loe.

Volvo Lastvagnar är en fortsättning på Doppler, som jag läste förra hösten. Titeln är ju himla lockande samtidigt somn Loe skriver kul. lättsamt och jävligt insiktsfullt. rakt på sak.

Expedition Shakespeare verkar intressant. Här undersöker Loe vem som ligger bakom Shakespeares verk och andra hemligheter kring honom. Shakespeares och Loes litterarära stil känns som en osannolik kombination men båda har glimten i ögat och även Shakespeare skämtade till det då och då.

Vissa dagar slackar han kvar i sängen i sitt lakan där spåret av gårdagens Gunnar skrynklar sig kvarIdag kommer Bob Hanssons första bok på prosa ut. Gunnar. Den ska jag läsa. Läs den fina recensionen från Kulturnytt.

Roll on

Ikväll 21.30 ska jag klistra mig framför SVT och kolla när det hysteriskt roliga och finurliga radioprogrammet Roll on goes tv. Näst Annika Lantz är Mia Skäringer och Klara Zimmergren mina idoler. De har inte bara roliga efternamn utan får in sina karaktärer mitt i prick. Mest ser jag framemot Rollon-mannen som påminner om alla män drivna till sin spets.

Snurrfinten

Du missar väl inte snurrfinten.webblogg.se? Mycket hetare nu när innebandyn är igång igen.

Politik für Alle

Jag lyssnade på Maud Olofsson när hon var med i SVT:s Agenda (45 minuter in i programmet) igår. Jösses, så mediaträningen lyser igenom hos politikerna nu för tiden. Först och främst så körde Maud den gamla vanliga politikerstilen där de egentligen inte säger något alls som svar på frågan och är supertrevliga mot reportern. Sedan visade hon pårov på hur en politiker snirklar sig ut ur de farliga fällorna och lyckades trovärdigt  blåneka fakta som alla andra konstaterat. Just igår gällde det hur centern tappat väljarstöd. Det är imponerande. 

En annan  politikerinsats är den som beskrivs i Philip Roths Konspirationen mot Amerika. Roth leker med tanken att  flygarhjälten och nazistsympatisören Charles A Lindbergh skulle tackat ja till att bli republikanernas presidentkandidat 1940 och därtill vann valet. Lindbergh fixar en överenskommelse med Hitler och antisemitismen blir stark i USA.

Här är ytterligare en bok som funderar över hur historien kunde blivit eller gick till bakom scenen. Läsvärd och bra.


Konspirationen mot Amerika
Philip Roth


112590-1827