Stars and stripes and rutigt

112590-2157112590-2156
Klänning och tröja, Indiska.


29 februari är man inte med om varje år. Visste du att man helt sonika tog bort ett antal dagar av 1753 när man skulle gå över från den julianska till gregorianska kalendern? Snipp, snipp och så följdes 17 februari av 1 mars och vi var i fas med kalendern.

Crazy motherfuckers back in the days.

Funked out with a gangsta twist

Bästa sjoket låtar som kommer efter varandra när jag lyssnar på alla spår i alfabetiskt ordning på min portabla musikspelare, en salig blandning av genrer som är lite lätt personlighetsklyvande:

Quiet heart - kent (du har väl inte missat kents försök att satsa i USA och sjunga på engelska?)
Radio Nowhere - Bruce Springsteen (shit va bra han är)
Regulate - Warren G & Nate Dogg (jag kan nästan hela texten)
Relax - Mika (perfa att morgonpromenixa till)
Rhinestone cowboy - Glen Campbell (hustle's the name of the game)
Now I'm switching my mind back into freak mode.

Det är vår, baby, vem behöver skor?112590-2154


Armband från Kenya. Solljus från universum/Gud/moder Jord.
Det är vår, baby,
vem behöver skor?
Hej där, sötnos,
skruva upp din radio!
Jag älskar låtar där texten är ett eget litet litterärt verk av högre rang. Paul Simon är en av de främsta textförfattarna. Knäppgöken Tori Amos kommer inte långt efter. Bland svenskarna håller jag Peter Lemarc högt. Raderna ovan är från Vänta dig mirkakel ikväll. En underbar låt om knegarlyx och vårkänslor.


A mulattoAn albinoA mosquitoMy libido

 
Hon tar gärna på sig en kavaj när inspirationen tryter. Veckan är tre dagar och två av dessa har prytts av käväj.

Jag är jädrans såld på kavajer. Den här sammetsskapelsen hittade jag i Ellos outlet för 50 riksdaler. Den plommonfärgade var görafin. Nu väntar jag på att Ellos och de andra postorderfirmorna ska, likt Adlibris, börja med miljöfrakt. Har precis skickat ett mail till Ellos där jag frågade om hur miljö-o-vänliga mina postorderköp mellan Borås och Götet är.


Tori Amos - Smells like teen spirit

Dansk-norsk

112590-2151Tänk att det är 350 år sedan
freden i Roskilde. Det var då bland annat Skåne, Halland och Bohuslän blev svenskt för gott. Undrar jag vilken nationalitet jag, med rötter i Halland och Bohuslän, hade haft om det inte blivit som det blev i Roskilde.

Åse Christiantyrannsen.

Jag älskar 1600-talshistoria.

It's a coked world

Å, vilken bra sak Johan Esk precis tog upp i en diskussion i Aktuellt kring bojkott av Peking-OS. Han talade om hur vansinnigt det var att Peking fick OS 2008 över huvud taget och att den stora anledningen till att spelen hamnade i Kina var för att de stora företagen som sponsrar, typ McDonald's och Coca cola, vill expandera på den stora, spännade kinesiska marknaden. I Kina finns fler utvecklingsmöjligheter för dessa varnmärken än i Toronto, som tydligen borde fått spelen egentligen.

Coca cola o Co styr hela världen. OS är ett exempel. Hur USA ska göra i Irak är ett annat.

Bokrean

Varje år när bokrean börjar får jag lite panik och känner att jag måste köpa köpa köpa köpa. Det kanske är rea på alla de böcker som jag vill läsa. Det slutar som ofast med att jag stannar hemma, kollar lite på Bokus och Adlibris och så köper jag några böcker som inte ens är på rea. Så gjorde jag idag.


På maskeradfronten mycket nytt

112590-2145

                 I vår är maskerad helt okej enligt trenderna. Jag tycker alltid att det är okej att vara lite exentrisk men det är kul att även de värsta modeslavarna godkänner det eftersom det betyder att det finns fler roliga huvudprydnader att pilla på i affärerna. Jag har redan mig höga hatt, musöronen och blomman. Till kollektionen har jag nu lagt till en liten hatt som inte är speciellt uppseendeväckande men himla trevlig.

Till detta skall tilläggas att vi ska ha maskerad med laget nästa vecka. Vi måste vara det trendigaste laget i landet...

Go Urshult och hallå loosers

För den som bryr sig om Sveriges största inomhussport har Mika gjort en finfin sammanställning av äventyret i Blekinge.


Always fake it

Fy fan vad jag mår illa av merinoull-reportaget. Djurens rätt och PETA jobbar redan med att försöka förbättra behandlingen av fåren, det känns bra. Men hur mycket ger egentligen en demonstration utanför Australiens ambassad? Jag önskar att det var politiskt korrekt att skjuta av de människor som utför illdåden.

Det jag kan göra, som liten, ensam människa, är att alltid leta efter etiskt tillverkade varor. När det gäller kläder så väl som matvaror. Problemet är att det är så otroligt enkelt att inte bry sig och ta den enkla vägen ut. Jag stillar i alla fall mitt samvete med att vara en oaktiv medlem i SNF, Amnesty och Djurens rätt. Bra jobbat, Åsa...

and It burns, burns, burns

112590-2148

Johnny Cash - Ring of fireGrow young

På innebandyplanen finns utrymme för vuxna människor att bli hur barnsliga som helst.

Man springer som en tokstolle efter en
boll.
Man har kortbyxor.
Man slåss lite medan kompisarna hejar på.
Man säger dumma saker barnen i det andra laget.
Det finns risk att någon börjar lipa.
Alla får inte vara med.

Listan kan göras lång.


Step away from the window

112590-2146

go back to sleep

Today's music:

A Perfect Circle - Pet

Lid, man!

112590-2147112590-2146Jag blev så himla sugen på att läsa något av
Sara Lidman. Helt plötsligt kastade sig denna lust över mig och jag var tvungen att rusa ner till källarförrådet och rota fram Med fem diamanter som låg där och våndades.

För övrigt ett ganska roligt efternamn om man är manshatare och önskar att alla män ska lida. (Inte jag dock.)

Annars har jag precis börjat på tegelstenen Talismanen av Stephen King.

OS-kungen

Jag visste inte ens att han var uttagen?


En av spanarnas kommentar i radioprogrammet
Spanarna angående att Mia Farrow vill att kungen ska bojkotta OS i Peking.

Kul.

och jag väntar fortfarande

112590-2140112590-2141

Självsydd kjol. Ja, det var en gardin förut.


I juli förra året
längtade jag efter Monika Fagerholms fortsättning på Den amerikanska flickan. Då sa Fagerholm: Jag går och letar i skogen efter den. Jag blev gruvligt besviken när jag såg att beräknad utgivning nu skjutits upp till oktober.

Häregud. Så långt kvar.

på ett förunderligt sätt förknippar jag alltid lukten av koskit, för att uttrycka det på ett fint sätt, med John Keats verk

112590-2144Jag gillar känslan av att slå ihop en bok, färdigläst och klar, lägga den ifrån mig och sedan bara vara stilla och fundera i tystnad över vad jag läst. Det gjorde jag alldeles nyss med
Maratonmarschen av Stephen King.
 
Först funderade jag över i hur många dagar pojkarna i boken egentligen promenerade utan uppehåll. Fyra, bestämde jag mig för. Maratonmarschen är en bok med en massa meningslös text som reflekterar över kommersialism och samhällets grymhet. Och mellan de meningslösa raderna också en rad andra saker i livet.

Den var inte speciellt bra. Men jag är glad att jag ägnade min tidiga eftermiddag åt den.

Rubriken är ett citat ur boken.


H to the izzy, M to the mizzy

112590-2139

Dubbelt upp i halsband från H to the izzy, M to the mizzy.Marge: Homer, the plant called. They said if you don't show up tomorrow don't bother showing up on Monday.
Homer: Woo-hoo. Four-day weekend.

brosch

112590-2134

Äga rum

Att vara feminist tycker vi innebär att bäras av viljan och tilltron till förändring.

Så skriver redaktörerna Moa Elf Karlén och Johanna Palmström i
förordet till antologin Äga rum som utkommer i mars. Det är bra sagt. Det tar bort all fokus från manshat. Långt bort från bilden av de feminister som stred för 30 år sedan. Meningen öppnar feminismen för alla samhällsklasser och bakgrunder - precis så som feminismen måste vara.

På Adlibris kan man numera beställa miljövänlig frakt för pyttiga 10 spänn. Heja!


This is Göteborg

112590-2133

Har'u'nte sett
This is England så gör det snart. Himla bra film. Lite lätt inspirerad från den idag.

Volvo lastvagnar

112590-2131
112590-2129


Musöron från Buttericks. Skuggor från solen.Maj-Britt är för all framtid fråndömd att äga undulat. Detta har domstolen fastslagit med ovedersäglig tydlighet.

Så börjar Erlend Loes
Volvo lastvagnar som jag snart läst ut. Det är en fristående fortsättning på Doppler som jag tyckte mycket om. Böckerna tar hand om livets bedrövligheter med en svart humor och lättsamhet som gör det enklare att se på sina egna svårigheter med något mindre svårmod.

Storebror

Jag är inte jätteinsatt i Kosovo-frågan och har därför missat varför Serbien så gärna vill ha detta område som sitt? Det är ungefär som jag inte fattat varför Kina måste ha pyttelilla Taiwan eller enorma Ryssland lilla Tjejtjenien? Tidningarna rapporterar om upprördhet men ger ingen förklaring och det gör att det är lätt för oss läsare att tycka att serberna/kineserna/ryssarna är dumma i huvudet. Vilket de givetvis inte är.


Helt virkat

112590-2128

Jättefin tunika från Ellos. Solgenompersiennmönstret ingår ej.

The voters are really energized this year. I wonder why?

Republikanernas John McCain har tydligen svårt att få med sig de riktigt konservativa i USA. Det gör honom mer sympatisk i mina ögon. Att han har anklagats för att vara extrem miljövän och socialist är liksom inte negativt.

Jag tycker det är så himla kul med politiska skämtteckningar. Du måste kolla in de tre jag länkar till i detta inlägg. Att de konservativa får symboliseras av en mammut är genialt.

Minnena ser mig


112590-2120

Snyggaste byxan just nu. Med snyggaste, brandgula skorna. En skön tischa. Med snyggaste tvättmaskinerna. Det är liksom poesi i sig. Ungefär som det här:

En junimorgon då det är för tidigt
att vakna men för sent att somna om.

Jag måste ut i grönskan som är fullsatt
av minnen, och de följer mig med blicken.

De syns inte, de smälter helt ihop
med bakgrunden, perfekta kameleonter.

De är så nära att jag hör dem andas
fast fågelsången är bedövande.


Tomas Tranströmer

Lite politik på fredagsmorgonen

Sverige klättrar i välståndsligan. Det var la roligt då. Undrar om det är lika roliga och verklighetsförankrade nyheter för de mindre lyckligt lottade vars svångrem drogs åt av alliansen?

Till en hopplös ickeromantiker

112590-2122112590-2121


Jag fick en mobiltelefon av min man i Alla hjärtans dag-klapp. Det var totalt oväntat men mycket uppskattat. Jag tycker, enligt feministisk, vänstervriden politisk korrekthet att denna kommersiella helgdag inte är något att fira. Jag är därtill en hopplös ickeromantiker. Men när det gynnar mig går det naturligtvis bra att fira lite grand. Det är ju onekligen ett trevligt kärleksbudskap som sprids.

Under Jordfallsbron

  

112590-2115

Där var jag idag. Det mullrade från bron när lastbilar tog sig mellan Bohus och Kungälv. Det mullrade från solen också, som är i sitt esse idag.

Daniel is travelling tonight on a plane

112590-2111  112590-2110


Dagens låt:

Daniel - Elton John

Yes we have no bananas today

112590-2110
h och m 

Avrättningar i Vitryssland

Tre personer avrättades i Vitryssland förra veckan. Det är helt omöjligt att hitta information om det och jag hade missat det om jag inte råkat lyssna på Kvällspasset i bilen. Vitryssland är alltså det enda land som har dödstraff i Europa, men man får aldrig höra om det. Anhöriga får först efter att den dömde har avrättats veta att det har skett och det känns mycket typiskt för Vitryssland. Att presidenten gör lite som han vill.

Det är synd att landet ligger i mediaskugga, det är trots allt inte speciellt långt till Minsk.


Efter regn

 
112590-2103112590-2101
Jag älskar det här pastelliga ljuset som kommer när solen tittar fram under senvintern och man känner att våren ligger och lurar i rabatterna. Igår när jag klev av bussen i Skåne doftade det vår. Det är balsam för ett vinternarigt inre.Solskenet fastande på alla pälsmössor som frömjölet på
                                                                                  humlorna
och solskenet fastande på namnet VINTER och satt kvar
                                                                            där tills vintrern var över


Ur Dagsmeja, Tranströmer

från en vintergata på jorden112590-2108

Halsband, Laredutten.

no one dare disturb the sound of silence

112590-2105

112590-2104

Sko, Skopunkten.Dagens konsert-DVD:

Simon & Garfunkel - The Concert in Central Park

The butches and the hoes

Jag älskar Gay-galan, den är så mysig och sprider en massa kärlek till världen, homo som hetero. FAST, det känns som att budskapet till Sverige är att alla som är gay är schlagerbögar. Galan är ett bra sätt att typ ge stöd till alla som kämpar mot fördomar och Åke Greens där ute. Och jag älskar Jonas Gardell och Peter Jöback och alla de där andra som verkar så himla goa och trevliga. Men var är flatorna? The butches and the hoes. I wanna love them too.
 
Men den är himla rolig. Jag vill också vara med och bli årets hetero. Och som jag inledde inlägget här - så mycket kärlek och förståelse är vackert.

I got the anti-Christ in the kitchen yellin' at me again yeah

112590-2097112590-2096


my scream got lost in a paper cup you think there's a heaven where some screams have gone


but I don't care cause sometimes I said sometimes I hear my voice

Dagens låt:

Silent all these years - Tori Amos

Ingen kan skriva skruvade texter som Tori.

Taking care of business

112590-2094112590-2093När min mor var på Graceland köpte hon ett fint bokmärke till mig. Med Elvis, företrädelsevis. Kitsch som passar fint till min höglitteratur.

Boktips

112590-2095Universums änglar
Einar Már Guðmundsson


Snacka om svart humor.

Let's go to Mechiho

112590-2044

En annan tischa med tryck som jag kan bära
med gott samvete (då syftar jag på trycket och inte på hur bomullen har odlats eller hur arbetsförhållandena är i fabriken, det vet jag inte och skäms över det) är denna.

and so once again, oh, America my friend

Super tuesday idag. Ska bli spännande att vakna imorgon och kolla hur det har gått där borta.


Peace.

blott utav kärleken
Jag är en sån som gärna vill kunna stå för en t-shirt med tryck som jag bär. Stå för, förklara, ha tänkt igenom, gillar. Den här tishan har alfabetet tryckt på framsidan. Det passar mig som en liten hand i en liten handske. Jag som älskar litteratur och språk och hur bokstäverna bildar vackra och förunderliga  ord och meningar.

Bäää

SVT visade två program samtidigt igår som jag tvingades zappa mellan i förtvivlan över vilket jag skulle välja. Dokumentären Historiens fångar om världens ursprungsbefolkningar var mycket intressant. Finns att beskåda här.

I programmet Beckman, Ohlson & Can samtalade Elisabeth Ohlson-Wallin med bland andra Lars Gårdfeldt (heja!) och Åke Green (buu!) om Gud och sexualitet och det talades givetvis mycket om homosexualitet. Jag har svårt för Åke Green. Det är han som säger att homosexualitet är en cancersvulst som kykan kan bota. Bli upprörd här. Diskussionerna efteråt är värda att läsa också.

Gubbe

Jag ska inte avslöja för mycket av den artikel jag jobbar på just nu men jag fick just några citat av en miljöpartist som fick en feminist som jag att rysa av välbehag. Det handlar om gubbvälde och gubbigt och att det inte fungerar när bara gubbar bestämmer inom politiken. Jippi!

dagens halsband och dikt

112590-2090En Mor
är beredd att offra allt för sina barn

mor lilla mor älskar sina barn
högre än sitt eget liv

och en död mor
är sannerligen död

och skiter i allt och alla

Kristina LugnFASTER THAN GRAVITY ITSELF

Jag hade det stora missnöjet att se Pirates of the Caribbean 3 igår kväll. Efter tio minuter hade jag plockat fram datorn och börjat surfa. Jag lärde mig allt om amerikanska revolutionen istället. Sista halvtimman kollade jag men då hade jag ju missat en massa värdefull info under mittendelen av denna skittöntiga film. Jag har så svårt för Keira Knightley. Hon kan bara leverera repliker genom att spänna käkarna och överartikulera fram sina ord.


Det jag vill komma fram till är att  innan filmen kom igång visades en trailer för filmen The tower of terror. I denna film, och även åkattraktion, ska man få sitt livs hissfärd. FASTER THAN GRAVITY ITSELF.

Och då undrar jag:

Man åker snabbare än 9,8 m/s²?

Det är typ inte sådär asnabbt. Jag fattar inte grejen.

Nej, då var den ryska filmen Moskva tror inte på tårar från 1979 mycket bättre. Det är intressant att se att folk levde under Sovjettiden. Det var inte bara politik och femårsplaner.

Una película para mi

112590-2089


Idag har jag en skön dag för mig själv. Jag var på
filmfestivalen i förmiddags och såg den mexikanska filmen Bad habits (Malos habitos). En svart komedi om förhållandet till mat. Den bjöd på en del skratt men även tårarna brände vid flera tillfällen. Det är en bra film med många spännande bildutsnitt och kameravinklar. Från filmfestivalens hemsida:

Livfull regidebut om dåliga (mat)vanor, som knyter an till den mustiga latinamerikanska berättartradition man känner igen från litteraturens värld.

Trailer.

När man är själv får man betsämma allt själv och därför passade jag på att hyra ytterligare två filmer när jag inte har en man som står bredvid och inte alltid orkar med alternativa filmer.

Hur har vi överlevt sedan vikingatiden?

Dokumentäredaktionen i P1:s program om högerextremism som sändes idag var ganska intressant. Speciellt att höra hur svårt en del nationaldemokrater har för att argumentera för sin sak  när man ställer följdfrågor. Har du möjlighet att lyssna på webbradio så lyssna här. På hela programmet eller spola fram till 33:50 där nationaldemokraten inte kan svara på hur de tänkt finansiera förslaget att invandrare ska flyttas tillbaka till sina hemländer. Svammel och bortdribblingar.


Vi måste leva här

Dagens haiku:


Kraftledningarna
spända i köldens rike
norr om all musik.


Den vita solen
träningslöper ensam mot
dödens blåa berg.


Vi måste leva
med det finstilta gräset
och källarskrattet.


Solen står lågt nu.
Vara skuggor är jättar.
Snart är allt skugga.


Igår, när vädret visade sig från sin allra sämsta sida med regn, snö, vind och isande kyla, växlade Josefin och jag ord om varför man bor kvar i detta land. Som så många gånger förr utbyttes dessa tankar, som så många andra svenskar tänkt. Men är man redo att flytta från köldens rike norr om all musik? Nä, inte när det finns poeter som kan utrycka det kalla så vackert.


O alquimista

112590-2086

Dödskallesjalen är inte lika het som den en gång var. Därför plockade jag fram min. Man vill ju inte vara som alla andra...

Jag har äntligen läst
Alkemisten och tyckte faktiskt inte att den var så bra. Jag gillade inte det där enkla, banala som svävar över språket. Möjligtvis att det bli bättre på slutet och jag förstå det filosofiska värdet i det Coelho skriver. Men nä, jag har läst mången bättre bok.