pretto




Här står jag och håller in magen så gott det går.

Nu har jag läst ut Pompeji och det var den bästa bok jag läst i år. Riktigt jävla bra alltså.

Om man är journalist, om man någon gång röstat på vänsterpartiet och om man är lite lagom pretto är man inte så förtjust i den amerikanska imperialismen som pågått på olika plan en längre tid. Därför gillade jag jämförelsen i början av Pompeji där Robert Harris subtilt drar paralleller mellan romarriket och USA. De båda rikenas överlägsenhet på olika områden är slående lika. Romarriket gick under sedan.

En spännade infallsvinkel när det gäller historia är att studera hur saker som var viktiga då blir oviktiga efter en tid. Saker som var normala förr som är totalt befängda idag. Romarriket som var så världsledande som inte betyder något i världen längre. Givetvis förutom allt vi ärvt därifrån och den utveckling de stod för. Under romarriket fanns inte USA. Inte ens på kartan.

Jag tror, eller hoppas mest, att den hystriska jakten på cash ska förändras och bli obetydlig i framtiden. Att det där med att pengar och prylar är viktigare än sympati för andra människor ska ändras.

Sist i prologen ger Harris ett citat som kommenterar hur vattenledningssystemet försörjde Rom under det vförsta århundradet med mycket mer vatten än vad vattenledningarna i New York gör idag. Var romarna bättre ingenjörer än dagens?

Kommentarer
Postat av: Anna Kristiansson

Ja, visst var det en bra bok. Ser även tavlan i bakgrunden på bilderna...är det du som har målat av ett gammalt foto på dig när du var liten?
Ha det underbart i helgen!!! Kraaaaaaaaaaaaam

2007-08-10 @ 08:08:37
Postat av: Åsa

Det är Emmas börllopspresent till oss. Fyra jättefina tavlor med barndomsanknytning. Ska upp på väggen så snart jag har kraft att mäta nogrannt så det blir fint. Kram.

2007-08-10 @ 08:59:49
Postat av: Josse

Du har nog rätt Åsa, för dagens ingenjörer och arkitekter kan inte förstå sig på och återskapa konstruktionen av de akvedukter som finns kvar. Så nånstans har en massa kunskap runnit mellan fingrarna.

2007-08-10 @ 10:23:22
Postat av: Annicka

Snygg outfit!

2007-08-10 @ 11:22:31
Postat av: Anna Kristiansson

Josse: Eller i akvedukterna...ha hahahahahahahhahahhaaaaahahaha

2007-08-10 @ 13:13:19
Postat av: Jen

Fin outfit. Gillar linnet :) Är det du som har målat tavlorna bredvid?

Postat av: Josse

Haha Åsa, du är för rolig du :)

2007-08-10 @ 18:00:36
Postat av: Josse

Nu ser jag dessutom att det är Anna som var så rolig. Måste vara ett släktdrag :) Tack för en mysig kväll Åsa, Mangan och Roy!

2007-08-11 @ 03:23:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback