Hemlängtan


112590-438

Nu är det bokat. Jag åker på söndag och kommer hem den sextonde. Ska flyga till
Riga och åka tåg till Minsk därifrån.

Jag kommer längta hem. Jag hatar att vara hemifrån. Det känns som om ifall jag är hemma kan de jag älskar hitta mig. Mamma, syster, Magnus, Roy. Om jag är hemma är jag närmast dem, även om de inte är hemma hos mig. Och det låter löjligt med jag kommer sakna Magnus så mycket. Fy fan.  

Jag ska aldrig bli utrikeskorrespondent.

Fall inte i det banala träsket

112590-435

- Fall inte i det banala träsket, sa
Svetlana igår när vi träffades på Flygarns Haga.
Jag har faktiskt tänkt på det där själv. Att inte åka till Vitryssland och tro att alla problem har med Tjernobyl att göra. Att alla sjukdomar och missbildningar beror på strålning.

Vitryssland är ett land där de sociala problemen ökar och efter Sovetunionens fall har det blivit sämre. Tjernobyl-olyckan inträffade precis då Sovjet började kollapsa och Vitryssland lämnades åt sitt öde då unionen helt försvann.

Det är därför viktigt att jag som journalist kan se skillnad på vad som beror på Tjernobyl och vad som är en följd av andra samhällsproblem. Det kan vara svårt att kolla källor när man lyssnar till människors livsöden men exempelvis troliga medicinska följder kan man lätt kolla upp.

Vi har nämnligen redan stött på folk som vill dra nytta av katastrofen. En historia berättades om en sjuttonårig tjej som aldrig lämnat sitt hem på översta våningen i et hyreshus. Hon föddes utan armar och ben och med en rad andra missbildningar. Givetvis går tankarna till hur fostret skadats av den hemska strålningen och de radioaktiva moln som svepte in över Vitryssland (och även Gävle-trakten förresten). Men efter lite research visar det sig att strålningen troligtvis inte orsakar sådana missbildningar.

Det gäller att hålla huvudet kallt och de kritiska spröten ute.  Det där med att inte falla i det banala träsket gäller förresten inte bara i Vitrysslnad utan i hela livet.

Sjuk

Jag hade lite feber när jag kom hem idag. Blä. Är det månne Roy som smittat mig? Han var sjuk i helgen.

Tungt just nu

På bröllopsfronten intet nytt. Vi söker efter en festlokal men allt verkar gå emot oss. Gräfsnäsgården ska byggas om just nästa sommar, Oceanen skulle rivas, Kustens hus och Sjövallen är för små. Samtliga på gästlistan kommer väl inte kunna komma men man kan ju inte utgå från ett bortfall på tio personer och boka en lokal som rymmer färre personer än vad som är bjudna.

Just nu står Kvarnkullen (Kungälv), Skepplanda bygdegård och Torpagården på kolla upp-listan.

Dagens dilemma

112590-429


Ska man sitta i  36 timmar på buss och tåg för att sprara pengar eller ska man flyga i två timmar och tåg en bit men betala mycket mer? Det går inte direkt några expresslinjer mellan Göteborg och Minsk. Så det finns flera alternativ att välja mellan. Flyga via Wien, Warzawa eller Riga och sedan ta tåget. Eller köra bil halva vägen. Tyvärr är buss det billigaste. Men det orkar jag nog inte.

Alla helgons dag...

... firar vi i Sverige. Inte Halloween. Och jag är jättetrött på folk som blandar ihop och kanske till och med glömt vår egna tradition som är värdig och fin. Halloween är en barnhögtid som inte ska blandas ihop med de som vill minnas sina anhöriga.

Halloween är en amerikansk tradition som smugit sig in i Sverige. Men vi har fortfarande vår högtid kvar. Imorgon är det Allahelgonadagen och på lördag Alla helgons dag. På fredag, allhelgonaafton, är det Halloween I USA och det är den dagen som blivit stor där borta.

Halloween firas i USA på ursprungliga Alla helgons afton, vilket alltid är 31oktober.

Seden att tända ljus vid våra anhörigas gravar på Allahelgonadagen är ett halvt sekel gammal. Däremot är  dödskult, själskult och helgonkult mycket gammal.

För att reda ut begereppen läs
här eller här.

Svetlana Aleksijevitj

Nu har jag precis träffat Svetlana Aleksijevitj som är en vitrysk journalist. Hon har skrivit boken Bön för Tjernobyl som är en viktig källa till mitt examensarbete i journalistik. I våras kom hon till Göteborg för att tillbringa två år här som exilförfattare. Eftersom hon är i stark opposition mot Lukasjenko (Vitrysslands president) är det tidvis farligt för henne att vistas i Vitryssland.

Vi talade om hur livet är i Vitryssland idag och hur Tjernobyl-olyckan fortfarande påverkar livet. Mest intressant var att få veta att myndigheter i Vitryssland har propaganda för att få folk att inte vara så rädda för strålningen. Det är farligt att bo inom en tiomilsradie från Tjernobyl men där man har tagit bort mätningar och all info om strålning för att inte skrämma människor.

Det var coolt att höra så mycket ryska. Hon kan inte svenska eller engelska så vi pratade tyska eller via en svensk journalist som agerade tolk. Jag har läst ryska men är inte speciellt bra på det.

Läs Bön för Tjernobyl!


Matchdag

Idag är det match mot KFUM Malmö. Spännande. Efter ska vi kolla herrarnas match och sedan ska vi äta söndagsmiddag på Halta Lotta. En tradition som jag och Magnus skapat under vårt långa förhållande. (Elva månader snart.) Lite trevligt att ha sin nya klänning så här en söndag mot slutet av året.


Bu för företagspampar

Såg på ett inslag på Rapport om att Götheborg började sin hemresa från Kina idag. Jag må vara från Göteborg men jag är så trött på den där båten och hysterin kring den. Det är ett bra historiskt projekt men effekterna av samarbetet med Kina och de påstådda bättre företagsanknytningarna kommer inte beröra mig eller någon annan liten människa här i Götet. Det är för diffust för att jag ska tro på banden mellan Sverige och Kina.

Att kungafamiljen alltid ska vara med och inviga och döpa och greja gör inte det hela bättre. Jag är så trött på monarkin. Herr och fru Reinfeldt är minst lika tjusiga och bra företrädare för landet. (Märk här att en vänsterpartist som röstade på Fi gillar Fredrik och Filippa.)

Nej, jag tycker det liknar ett gött projekt för företagspampar och politiker som Göran Johansson. Åka till Shanghai och tjöta lite med kinesiska företag och få lite gratisresor.

Och nu saknas 15 till 20 miljoner för att allt ska gå i hamn, så att säga.

Hurra för storföretagen!

Jag brukar inte vara positiv till storföretag men Tre, Telenor och Telia gjorde ett bra initiativ då de tog bort möjligheten att skicka anonyma sms. Vem behöver det? All mobbing, från ren fysisk via skitsnack till små dumma inlägg på in blogg om kändisar som klär sig dåligt, handlar om att man trycker ner andra för att höja sig själv. Vi borde sluta med det.

Dagens i-landsproblem

112590-385

Är det Magnus eller Roy som har diskat?

Om det är Magnus, som använder diskmedel och diskborste, är tallriken okej att använda.

Om det är Roy, som använder tungan, är det inte lika fräscht att använda utan att skölja lite först.

Problemet: Hur vet man när man hittar en till synes ren tallrik i röran i köket?

Man ska gifta sig med en kock...


... speciellt en som inte jobbar som det - för då tröttnar han inte på matlagning på jobbet. Min stålsäljande kock bjöd på Club Sandwich ikväll. Och efter Creme caramel. Which I love.På söndag har jag beställt amerikanska pannkakor till frukost för ladda ordentligt inför matchen mot KFUM Malmö.

Valhalla. 13.00.

Urblåst

112590-377

Roy fick ta med en pinne in i lägenheten idag eftersom jag inte uppskattar vindstyrkorna just nu och det blev en kort promenad. Så här trött blev han efter att ha gett pinnen en rejäl gnag-omgång.

Dagens skiva

112590-360

Jag vill verkligen rekomendera Tori Amos album Scarlet's walk. Den är ljuvlig rakt igenom. Nästan allt hon gjort är bra men den här skivan har nästan bara höjdpunkter.
Kontorsbox

112590-357

Jag skrev häromdagen om serien The Office som är jättebra. Blev sugen på att köpa samlingsboxen med samtliga avsnitt men tvekade eftersom den kostade 300 kronor. Då vaknade Magnus till och erbjöd sig att köpa den åt mig. Inte för att vi har delad ekonomi men det var himla snällt. Tack.

Bild:
cdon.com

Freelove freeway

Om man vill få en uppfattning av hur kul the Office är. Kolla in här. Kräver Flash.

Obs! Lyssna på texten och vad som sägs och han som börjar yla bredvid. Det är alltså chefen som sjunger på ett utvecklingsmöte för kontoret.

Anchorman

112590-296

Många talar om hur modeisnpirerad man kan bli av den nya filmen Djävulen bär Prada. Jag skulle vilja tipsa om en annan film som ger sköna stiltips:
Anchorman. Nu snackar vi inte Will Ferells 70-talskostymer utan Christina Appelgates snygga dräkter och frisyr. (Se inlägget nedan om 80-talshår.) Hon har fina blusar, byxor med hög midja och den här klänningen är cool.

Anchorman är dessutom en grymt bra och rolig film. Jag uppskattar förlöjligandet av nyhetsuppläsare och reportrar speciellt, kanske för att jag snart är journalist.

Steve Carell som Brick Tamland är utsökt. Det är även han som spelar chefen i den amerikanska versionen av The Office som är mycket bättre i den brittiska originalversionen. Också sevärt, ur humorperspektiv.

Bu 2.0

112590-292

Man kan inte låta bli att förundras av hur enorma valarna är på bilderna från Islands valjakt. Så stora och klumpiga där de ligger och blir uppsprättade av människan. Medan de i havet blir smidiga och vackra. Hur kan man stödja en sådan aktivitet? 

Bilden kommer från
Greenpeace.

Buuuu!

112590-291

Bu till Island som åter infört kommersiell valjakt. Norge och Japan applåderar tydligen. Idioter. Island ska det närmaste året döda nio fenvalar och 30 vikvalar. Fenvalar anses tillhöra de mer utrotningshotade valarterna. Australiens miljöminister Ian Campbell sa ett par väl valda ord.
-I fortsättningen kan Island aldrig tas på allvar i någon som helst miljöfråga. Island gör fingret åt hela det internationella samfundet och samtliga överenskommelser om miljövård som existerar.
 
Källor:
svt.se, aftonbladet.se

Grym vinst

Det står 3-3. 17 sekunder kvar på klockan. RBK Göteborg får straff.

Jag hade varit nervös hela morgonen och i stort sett tvingat mig själv att inte få ett sammanbrott eller spy. Det förstörde hela matchen för mig personligen.

Snacka om att det var gött när Jenny sätter straffen.

Phu!

Älvstranden - RBK Göteborg 3-4.


Derbydags igen

Jag var på hockey idag för första gången. Frölunda Färjestad 3-0. Jag tycker inte hockey är så kul eftersom icing och alla zonregler gör spelet för dåligt för min smak. I innebandy och fotboll kan ett lag ha bollen och etablera på ett annat sätt. Men det var helt klart roligare på plats än framför tvn.
Imorgon är det match mot Älvstranden. Alltid speciellt för mig att möta dem eftersom jag spelade i Älvstranden i åtta och ett halvt år innan jag insåg att jag behövde något nytt. Större delen av mina tonår spenderade jag alltså i LundbyStrand.

Jag ska premiärspela min nya klubba också, jag hatar den just nu men jag måste nog bara vänja mig.

14.00. LundbyStrand 1.

Månadsjubileum

Så har man bloggat en månad. Det mest frekventa ordet måste vara Asos.

Tredjetatueringstänk

Jag vill göra en tredje tatuering. Klart är att det bli ännu en fras från en dikt.På min högra, vältonade triceps står det Stillnat ljus. Frasen kommer från Heidenstams tolkning av Goethes Vandrarens nattsång.

Über alle Gipfeln
ist Ruh.
In keinen Wipfeln
spürest Du
kaum einen Hauch.
Die Vögelein schweigen im Walde.
Warte nur,
balde,
ruhest du auch.

Jag älskar den här typen av naturlyrik och står nu och vacklar mellan två fraser från två andra dikter med klar naturlyrisk känsla.

Minnena ser mig  (Tranströmers dikt Minnena ser mig)

Spanar mot evigheten (från Aspenströms underbara dikt Mätarlarven)

Vilket är vackrast? Vad tycker mamma om detta? Och tatueraren stavade fel förra gången. Vågar jag skriva en sak igen?

Stillnat liv

112590-262

Ännu en lång, seg och meningslös dag. Ingen skola, tvättid och hundpromenader som jag inte ens orkar gå. Det är dagar som dessa som jag tar på mig träningskläderna på morgonen eftersom det är det enda som händer. Och seriöst - hur meningsfullt är det att springa och jaga en plastboll?

Så det blir mycket tid framför datorn. Surfandes efter nya kläder som kan fylla ett tråkigt tomrum.

Muggen kommer från Asos. Den är rolig.
Minnena ser mig

En junimorgon då det är för tidigt
att vakna men för sent att somna om.

Jag måste ut i grönskan som är fullsatt
av minnen, och de följer mig med blicken.

De syns inte, de smälter helt ihop
med bakgrunden, perfekta kameleonter.

De är så nära att jag hör dem andas
fast fågelsången är bedövande.

Tomas Tranströmer

Den stora blomsterdöden

112590-248


Min orkidé har sett lite hängig ut det senaste. Så här ska den tydligen se ut. Upprätt och full av... liv.

112590-247


Så idag, jag gick omkring hemma, minding my own business, när jag hör ett dån som skakar fönsterrutorna. Jag springer fram till fönstret där orkidén står/hänger. Mina farhågor besannades.

Den första blomman har fallit.Kippande efter luft/vatten låg hon på golvet och bad mig avsluta hennes korta vackra liv.Hur lyckas man få en orkidé att överleva?
Sent på jorden

Jag tänkte avsluta veckans bloggande med att påminna om den stora svenska lyriken. Gunnar Ekelöf, Blommorna sover i fönstret ur den fenomenala samligen Sent på jorden (vilken rubrik, helt ljuvlig).


blommorna sover i fönstret och lampan stirrar ljus
och fönstret stirrar tanklöst ut i mörkret utanför
tavlorna visar själlöst sitt anförtrodda innehåll
och flugorna står stilla på väggarna och tänker

blommorna lutar sig mot natten och lampan spinner ljus
i hörnet spinner katten yllegarn att sova med
på spisen snarkar kaffepannan då och då med välbehag
och barnena leker tyst med ord på golvet

det vita dukade bordet väntar på någon
vars steg aldrig kommer uppför trappan

ett tåg som genomborrar tystnaden i fjärran
avslöjar inte tingenas hemlighet
men ödet räknar klockans slag med decimaler.

Innebandysöndag

Söndagen ska vi spendera i LundbyStrand. Hall 1 givetvis. Först konkurrenterna i division 1 södra; Älvstranden tar emot Malmö. Efter det har vi fribiljtetter (hade inte betalat för att se denna bottenmatch) till Älvstrandens herrars match mot Balrog.

Var är mitt liv?Har fått dille på scarfen som jag snott ur mammas gömmor. Väldigt snygg till svart.


Trött

Kastanjeträden trötta lutar
efter regnet sina tunga
vita spirors blom.
Syrenernas
stora våta klasar
sakta gunga.

Skyggt och tvekande
börjar redan
näktergalen sjunga.

Hjärta, och du känner
pånyttfödelsens,
stillhetens oändliga lisa
strömma över dig:
hjärta, och dock är din sång
denna molltons -
denna stumma längtansvisa.

Vilhelm Ekelund 1902

Blommor

112590-195


Idag när Magnus kom hem från jobbet hade han köpt blommor till mig. Jag blev, naturligtvis, misstänksam. Sist detta hände var det en matchens lirare-bukett från en match då han tränade
herrarna. Ingen ville ha blommorna så han tog hem dem till mig. Alltså inte lika mycket cred som idag då han faktiskt, enligt egen utsago, stannat och köpt själv. Tack så mycket Magnus.

  

På tal om Nobelpriset

112590-181


Jag har en diktsamling hemma som jag fann för tio kronor på Ebbes hörna på Radiotorget i Frölunda för några år sedan. Det nakna ansiktet - ny polsk lyrik. Boken är från början av 60-talet och 1996-års nobelpristagare
Wislawa Szymborska finns med, långt innan hon var påtänkt för priset. Jag älskar den här samlingen.

Lycklig kärlek. Är det normalt,
är det seriöst, är det till någon nytta –
vad ska världen med två människor
som inte har ögon för världen.


Ur dikten Lycklig kärlek

Ingen har det bra klockan fyra på morgonen.
Om myrorna har det bra klockan fyra på morgonen
vill jag gratulera myrorna. Och låt klockan bli fem
om vi nu ska leva vidare.

Ur dikten Klockan fyra på morgonen

Bild: Ordfront

Nobelpriset

Nu jobbar man febrilt hos bokhandlarna för att få fram böcker av årets nobelpristagare Orhan Pamuk. Som vanligt är det en relativt okänd pristagare, till mångas förtret. Men jag tycker inte att det gör så mycket eftersom Nobelpriset hjälpt mig hitta nya böcker att tycka om.

Exempel på författare som gett mig mycket men som jag förmodligen aldrig stött på om de inte fått priset:
Solzjenitsyn, Szymborska, Grass, Coetzee och Camus.

I övrigt är det kul att
Kristina Lugn valts in i Svenska Akademien. Hon kanske kan föra med sig lite frisk luft till en instängd kammare.

Roy är rätt

112590-165

Läste på
Peoples hemsida att höstens must have är en hund. Jag visst det!

Den kom, den sågs, den har delvis segrat

När jag kom hem från vad det nu var jag gjorde i stan idag så hängde en påse från Asos på dörren. Och visst är klänningen fin. Den passade perfekt och känns bekväm. Den ser inte så bra ut på bilderna som den gör i verkligheten.

   

I  midjan ska det, som skrivet förut, sitta ett sidenband som knyts i en rosett i ryggen. Därtill ska jag undersöka möjligheten att sy på pärlor längs urringningen eller om det inte passar.

Sedan ska jag bli lite brunbränd och definitivt hålla igen med innebandyn några veckor innan bröllopet. Det var inte snyggt med höstbleka ben prydda av blåmärken, hugg och slag.


Modig rysk journalist mördad

112590-117

Anna Politkovskaja,
en av mina förebilder inom journalistiken, har hittats mördad i Ryssland idag. Hon var en av få joyrnalister som öppet vågade kritisera myndigheterna i Rysslnad för exempelvis kriget i Tjetjenien. Flera gånger har hon tvingats i exil på grund av dödshot. Jag blev ledsen och bekymrad när jag läste detta.

Ryssland är sakta tillbaka mot en diktatur igen. Putin är en karismatisk ledare som inte har svårt att få igenom sina förslag och Duman (underhuset) tar inte så stor del i beslutsfattandet. Dessutom är den politiska oppositionen tyst. Ett exempel på Putins kontroll är hur journalister behandlades i samband med gisslandramat i Beslan 2004. Journalister hindrades att överhuvudtaget åka dit och Anna Politkovskaja blev förgiftad av en kopp te på planet till Beslan.

Då överlevde hon. Men pistolkulor kunde hon inte klara av.


Bild: Aftonbladet

Tystnad

Jag orkar inte skriva något här idag. Jag är trött och har inget att säga.


Mätarlarven

Jag sträcker mig ut från mitt körsbärsblad

och spanar mot evigheten:

evigheten är alldeles för stor idag

alldeles för blå och tusenmila

Jag tror jag stannar på mitt körsbärsblad

och mäter upp mitt gröna körsbärsblad


- Werner AspenströmAnna T and the Jacksons

112590-112  112590-110

Idag fick jag äntligen hem
Anna Ternheims nya skiva. Jag var lat och beställde den på cdon istället för att rusa till skivaffären när den släpptes. Separation road har samma lugna och sorgsna stämning som Somebody outside men den nya är något mer storslagen och bombastisk. Anna Terheim är bland det bästa vi har i Sverige, lyssna på henne! 

Magnus och jag ska kolla på'na när hon spelar på Konserthuset i november. Tack kära syster för biljetterna!


I paket låg också trevliga The ultimate collection med Jackson 5. Michael Jackson må vara messed up men hans musikkarriär kan man inte klaga på.

112590-113
Mrs K goes to America

112590-81


Min kära lagkamrat Frida drog upp en massa känslor från förr då hon förra veckan kom till träningen sjungandes på Du måste finnas från
Kristina från Duvemåla. Jag har älskat den musikalen hejdlöst sedan jag köpte skivorna för tio år sedan.Tyvärr var jag aldrig och såg den, fick dock en liten upprättelse när konsertversionen kom till Trädgårdsföreningen och jag och mamma satt längst fram och grät.
 
Hur som helst, musiken och texterna är helt geniala men först och främst är böckerna av Vilhelm Moberg de bästa som någonsin skrivits. På alla språk, i hela universum. En anledning till att jag fastnade för musikalen var väl för att jag tyckte om böckerna och sedan blev imponerad av hur bra Björn Ulveus använt Mobergs ord i texterna.

Så, nu ska jag läsa böckerna igen. För typ sjätte gången. Bäst är Utvandrana och Invandrarna. Utvandrarna beskriver inte bara emigrationen till Amerika utan också det fattiga Sverige. I'm also a sucker for history.

Tack för inspirationen Olsson-Öberg!


Speedad citatversion:

I bondebygd som lydde oföränderliga lagar.

Vägen vi färdas den bär bort, aldrig tillbaka.

All den tid som mitt hjärta kan slå, finns den kvar, ska för alltid bestå.

Far och mor i grinden då jag kom och tog farväl.

Våra barn ska aldrig känna längtans vånda och ve. De ska aldrig fråga sig om det knoppas eller blommar i landet Långt bort och längesen.

Om allt rämnar runt omkring oss, finns vår kärlek kvar.


Hjälp en katt

Skriv på namninsamlingen!


Så blev mitt liv.

Ytterligare en bok i intervjustuderingssyfte lånades idag. Så blev mitt liv av Lars Ulvenstam är en samling intrevjuer med gamla människor som får prata om sina liv. Boken har trettio år på nacken men det gör inget eftersom människor i alla tider funderar kring livet. Intervjuerna väcker först och fämst sorg hos mig. Speciellt efter förordet.

Det måste ha glatt dem lite att få lämna över sina tankar och erfarenheter, inna deras liv försvann.

Och var och varannan utsliten rygg har sin sanna berättelse om livet i fattig-Sverige.

Ulvenstam håller mycket låg profil och låter människorna berätta i sin takt. De flesta är födda kring förra sekelskiftet och kommer med berättelser från ett Sverige som förändrades brutalt under deras livstid.

Läsvärt.

Så blev mitt liv.
Lars Ulvenstam, 1976


Vinst

Vinst 5-1 i seriepremiären borta (Växjö) mot Vöikers. En insats som varken var pinsam eller glänste. På söndag är det hemmapremiär. Valhalla, 17.00 mot Surte. Be there or be ?.